Körömpörkölt, de hogyan?
Nem jól perzselték meg, már ha egyáltalán perzselték. Valamikor a gáztűzhely lángja fölött tartva pörzsöltük le róla az ottmaradt disznószőrt. Ma már pucoláskor azokat a részeket símán kiskéssel bőre együtt levágom, a vágóhídi pecsétet is!!
A többi részt alaposan átkaparom szép fehérre, feldarabolom, és ugyanúgy teszem fel főni, mint a bográcsos marha- stb. stb. egyéb pörköltek, rétegesen, közé a hagyma-paprika-szemes bors-köménymag...
Szinte minden megírtak előttem, a gázlángos perzselés a legbiztosabb, és az alapos lesikálás. Nálunk ez férfimunka:)
Magát a pörköltet ugyanúgy kell, mint pl egy marhapörköltet, de gyakrabban kell rá figyelni, mert gyorsan leragadhat.Szóval alaplé vagy víz mindig legyen odakészítve a pótláshoz.Mi kis őrölt köménnyel, majorannával fűszerezzük, meg ízlés szerint csípős paprikával.
Ha a csontokról teljesen elválik, akkor jó.
Én tálalás előtt ki szoktam szedni a nagyobb csontokat, ne az asztalnál kelljek kézzel-lábbal küszködni vele.
Nálunk sós vízben főtt krumplival, savanyúsággal, puha kenyérrel nyerő, de nagyon :)
Körömpörkölt, hú de jó is az...
Remélem azért te is ettél belőle. :)
A héten éppen ezt főztünk a tóparton, egyfajta "záróbuliként". Hát, simán feltéve, majd 5 órás lett a mutatvány.
Ha itthon főzök, a kuktában a darabolt körmöket 35 percig főzöm, némi hagyma, bors, babér, fokhagyma társaságában, majd forrón az addigra elkészített alapra dobom. A főzővízzel öntöm fel, nincs ízveszteség. Lényeg, hogy a főzés kezdetétől számítva jó egy órán belül tálalható.
Majoránnát gazdagon szoktam használni.
Miután a gázperzselő nálam mindig "szolgálatban van", a vásárolt, forrázott körmöket feketére pirítom, majd alaposan megsikálom, ezután egy jó komám szalagfűrésszel darabolja fel. Ez a munka (a fűrészelésnél történt borkóstolást is figyelembe véve) tovább tart, mint a főzés.
Tipp: javaslok beszerezni egy vízvezeték szerelők által használt PB gázpatronnal működő forrasztópisztolyt,(3-4 ezer Ft, egy patron csere 300 ft körül, egy évig is eltart) nagyon hasznos a konyhában (is) a fenti művelethez, baromfi perzseléséhez, de szakácsfáklyaként is funkcionál. Nyáron pl. faszén begyújtáshoz is kiválóan alkalmas.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!