Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Kaptam egy egész libát, mit...

Kaptam egy egész libát, mit csináljak belőle?

Figyelt kérdés

Párom levágta, én kibeleztem-kopasztottam, elemeire bontottam. A máját és a zsírját bent hagytam a hűtőben, ezekkel kéne valamit kezdeni, de még sosem ettem és sose sütöttem semmilyen liba alkatrészt. Szóval nem akarom elrontani. Hogyan tehetném értékessé a zsírt, és hogyan süssem meg a májat? Nem akarok pástétomot csinálni belőle, natúr szeretném élvezni az ízét, elvégre ez nem egy mindennapos kaja.

A többi része már a fagyasztóban van, de azokra is adhattok jó tippeket, hogy milyen fejedelmi ételt készítsek belőle.

És légyszi ne az legyen a válasz hogy "szilvás buktát mert azt szeretem" :)



2014. okt. 8. 18:04
 1/9 anonim ***** válasza:
48%
En a nyaka börebe szoktam betenni a majat,es ugy megsütni.
2014. okt. 8. 18:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
70%

A májat csomagold egy kis hájba, úgy süsd meg. Én egy pici vizet is tettem alá.

A nyakát (bőr nélkül) csináld meg levesnek a szárnyvéggel együtt. A nyakbőrét megtöltheted (áztatott, kinyomkodott zsemle, tojás, fűszerek stb.)

A combját sütni érdemes, a melléből meg finom fasírtot lehet csinálni. A többi, csontos részekből aprólék levest szoktak főzni.

2014. okt. 8. 18:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
95%

Libamáj sütése.

Az egész libamájat, liba tepertővel együtt kell sütni. A lábosba bele tesszük a libatöpörtyűt. A libatöpörtyű tetejére rá tesszük az egész májat. Közepes hőfokon lefedve elkezdjük sütni. A libamájnak ahhoz, hogy átsüljön, KB 18-22 perc kell. Ez alatt az idő alatt a töpörtyű is szépen sül. A májat, ha megsült kivesszük a zsírból. Nagyon fontos, hogy a májat előmelegített tálra tegyük. Aminek van teteje. A tálat, ha lehet, egy fóliával béleljük ki. Azért kell előmelegített tálba tenni, hogy a máj ne kapjon (hideg sokkot) így nem kemény, hanem krémes lesz még másnap is. Fontos, hogy a máj ne tegyük, hűtőbe szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni lefedve a tálba. Ha kihűlt, akkor sem szabad, hűtőben tárolni. A töpörtyűre mielőtt elkészülni egy kis kanálnyi meleg tejet teszek (a zsírba tedd, a tejet mielőtt elkészül). A tejtől szép barna és ropogós lesz. A töpörtyűt kiszedem, zsírból egy porcelánba nem fedem le, mert akkor szivacsos lesz nem ropogós. Az, hü, tőben sem szabad letakarva tárolni.

A combot mellet csak simán süsd meg tepsiben. A libacombot nem kell semmivel csak sóval füszerezni. Tedd tepsibe amit vékonyan kizsírozol: Fed le és időnként öntds le kisülő zsírt. Lehet ,2-3 óra mire puha omlos lesz. A maradék aprólékból ragúlevest ,vagy lúdaskását csinálhatsz.LUDAS KÁSA

Hozzávalók

2,5kg libaaprólék

10dkg zsír

2fej vörös hagyma

30dkg rizs

30 dkg vegyes zöldség / répa, fehérrépa

20dkg zöldborsó

15dkg gomba

A finomra aprított hagymát zsírban megpirítjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott zöldségeket . a libaaprólékot hozzáadjuk, kevés vizet öntünk rá fél puhára pároljuk . a megtisztítót, gombát szeletekre vágjuk,kevés zsírban puhára pároljuk .a rizst kevés olajon megpirítjuk . Hozzá tesszük a libához ,belet eszük a gombát. majd 2 x annyi vízzel felöntjük ,és sütőben 25 -30 percig pároljuk .

2014. okt. 8. 18:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
93%
Valamit azért nem árt tisztázni, a libatöpörtyű már kisütött libaháj, szóval a májat libahájban/nyers zsírban kell elkezdeni sütni. majd a végén lesz belőle libatöpörtyű.
2014. okt. 8. 18:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
90%

7 es vagyok elnézést elírtam libaháj.

Köszönöm 8 as válaszóló.

2014. okt. 8. 18:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Töltött libát lehetett volna, ha nem darabolod fel. A májával és a belsőséggel töltve.


Mi minden évben tartunk libát. A mellcsontról leszedem a húst, gyönyörű, szép hatalmas szeletek, kár elpocsékolni a ledarálással, hogy fasírt meg hasonlók legyen belőle.

Inkább vékony szeletekre vágom, hosszában, bepácolom - titkos receptem alapján - és fedett jénaiban megsütöm. Gombamártással és pirított krumplipürével nagyon finom.

Ha meghagyom a bőrét, azt be lehet vagdalni és a kacsamellhez hasonlóan elkészítem. Mindenképpen nagyon finom :)


A csontosból(nyak, lábak, szárnyvég, mellkas, hát, mellcsont) hagyományos húsleves készül, a megfőtt húst a csontokról leszedem, azokból Boeff saláta lesz.

Aprólékból kis mellehúsával becsinált leves is készülhet.

A combokat csak megsütöm hagymásan vagy fokhagymásan, olykor lecsósan. Vagy ha rajta hagyom a bőrét, ha mondjuk nem tokos a liba, akkor a májából készült pástétommal megtöltöm a combokon levő bőrt, megsütöm, közben zsírjával locsolgatom. Parázskrumplival, árpakásával vagy párolt zöldségekkel nagyon finom.

Nálunk a variációk száma szinte végtelen, ha libáról van szó :)

2014. okt. 8. 18:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
Áhh, alig pár hét és jön a Márton nap :) köszönjük a finom ötleteket.
2014. okt. 8. 19:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:
10%
pálinkát
2014. okt. 8. 19:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim válasza:
41%
Ugyan ugy kell mintha csirket csinalnal
2014. okt. 8. 20:58
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!