Egyszerű receptek fiatal, főzni nem tudó feleségnek?
Google.hu ott nagyon sok recept van kėppel es le is van irva reszletesen . Ide ugysem fognak leirni recepteket reszletezve . Mert azt sem tudjuk neked mi a nehezen elkeszito es mi nem,
A neten visszont millio receptet talalsz!
Szia! Én épp most próbálok átállni a takarékosabb konyhára, nekem ezek a tippjeim:
Főzöl egy nagy adag pörköltet (apróra vágott hagymát zsíron/olajon megpárolsz, ráteszed a husikat, só, bors, pirospaprika, picit megpirítod, aztán felöntöd annyi vízzel, ami épp ellepi, letakarva, takarékon hagyod főni míg sűrű lesz a leve). Ezt jól lehet variálni, tehetsz mellé gombát, paradicsomot, paprikát az utolsó negyed órában. Vagy behabarhatod tejföllel, pici liszttel. Ha marad belőle, az lehet feltét egy főzelékre. Esetleg sütsz pár palacsintát, megtöltöd a hússal, a lét elkevered kevés tejföllel, ezt a palacsinta tetejére locsolod, reszelhetsz rá sajtot is, és sütőben összeforrósítod. Vagy a maradék pörköltet főtt rizzsel összekevered, jénai tálba zöldségekkel, káposztával lerétegezed, meglocsolod tejföllel, be a sütőbe és máris van egy jó kis rakott ételed.
Rántott húst szinte mindenki szereti, ez sem túl bonyolult, csak nagyon koszolós. Husit besózod, aztán meghempergeted lisztben, tojásban, lisztben, tojásban, zsemlemorzsában. Utána lehet kisütni. Érdemes egyszerre nagyobb adagot előkészíteni, és amit nem használsz fel azt lefagyasztani, mert maga a művelet irdatlan nagy koszt hagy maga után. Ha nem akarod, hogy nagyon olajos legyen, akkor a tojáshoz keverhetsz egy evőkanál olajat, a bepanírozott husikat tepsire teszed, pici olajjal még meglocsolod és a sütőben sütöd ki. Ha különlegesebbre akarod, akkor a zsemlemorzsához keverhetsz magokat vagy fűszereket, attól is más lesz az íze.
Tök egyszerű elkészíteni a tésztákat valami szósszal, én ezzel mindig kísérletezni szoktam. Az alap kb. az, hogy pici zsiradékon megfuttatok némi hagymát. Utána rázuttyintok paradicsompürét, fűszerezem kedvem szerint, mehetnek bele csíkokra vágott zöldségek, gomba, ha husit is akarok bele, akkor azt a paradicsom előtt megpirítom. Ha marad a szószból, azt lefagyaszthatod, később pizzára egy kis sajttal, vagy lasagneba felhasználhatod.
Krémlevesek is viszonylag egyszerűek, itt is kis zsiradékon megfuttatott hagymával szoktam kezdeni, utána mehet rá az amiből éppen készíteni akarom, kicsit megsózom, aztán dobok rá egy evőkanál lisztet, ettől besűrűsödik, aztán apránként adok hozzá kb. háromnegyed liter vizet. Mehetnek bele fűszerek ízlés szerint, itt is szeretek kísérletezni. Végül teszek hozzá tejfölt/tejszínt/sajtot, amihez épp kedvem van, és leturmixolom.
Pl. én nagyon szeretem a csirkemell filét felkockázni/csíkozni, kis hagymán megpirítani. Teszek hozzá paradicsomot, paprikát, fűszereket. Néha pl. borsót vagy mexikói zöldségkeveréket is mondjuk 1-2 marékkal.
Ízesítésnek az egészre szoktam önteni kis ketchup-ot.
Ezt lehet tálalni rizzsel, krumplival (különösen a hajában főttel nagyon finom), vagy párolt zöldségkörettel és savanyúsággal.
Lehet olyat is csinálni, hogy nagyobb szelet csirkemelleket befűszerezel, és kicsit serpenyőben átsütsz (nem teljesen), majd egy jénai tálba fekteted őket, teszel rájuk felkarikázott paradicsomot, brokkolit, stb. és a tetejére mozzarella sajtot. Majd ezt az egészet készre sütöd.
Ami még nagyon egyszerű: különféle ízesítésű tészták (mákos, grízes, diós, túrós, bolognai/milánói szószos, stb.)
Tehetsz például sült/főtt hús tetejére tükörtojást is.
Darált húsból, szárazabb zsemléből és fűszerekből csinálj húsgolyókat, amit megpirítasz. Ez lehet simán fasírt, vagy találhatod paradicsomszósszal, krumplival.
Csinálhatsz például túrógombócot, az sem bonyolult, csak össze kell gyakorlatilag gyúrni, megfőzni, majd pirított szemlemorzsában megforgatni.
Tortilla tekercs: Bármilyen húst amit szerettek bepácolsz. Maj serpenyőben kisütöd és sok zöldséggel a hússal megtöltöd ,+ valamelyen mártással a tortillákat.
Házi gyrost úgyan így csak pitába pakolsz mindent.
Házi hamburger. Darált húsból:Hamburger hús.
1kg szaftos marhahús, ha lehetőség van, rá 2szer legyen átdarálva.
A húst sózik, borsozik, kevés BBQ füstös port teszünk hozzá (KB 1kiskanálnyit.
A húst a füszerrekkel eldolgozzuk. Pogácsákat formázzuk belőle. Ha serpenyőben sütjük vaj és olíva olaj keverékén sütjük meg. Ha megsült az egy oldala megfordítjuk és a tetejére egy szelet sajtot teszünk. Így sütjük meg a másik oldalát.
Tegnap ezt főztem:
Sertéscombot felszeleteltem kb. 1 cm vastagra. Megmostam, lecsepegtettem, majd tálba tettem és összekevertem: egy kevés olajjal, szójaszósszal, paprika, bors, zúzott fokhagyma, csombor. Fél órát állni hagytam. Jénai tál aljára vékony szelet szalonnát tettem, rá a husikat, daraboltam rá 2 paprikát, a páclevet ráöntöttem, kapott egy babérlevelet és egy csipős paprikát a tetejére. Öntöttem rá kb egy deci vizet, lefedtem és beraktamn a sütőbe. Egy óra alatt vajpuha lett a hús, majd további kb. 20 percet piritottam, ezt már a jénai fedele nélkül.
Sültkrumplival tálaltam és fokhagymaszósszal: paszirozz meg pár gerezd fokhagymát, kicsi só bors és ecet bele, kevés viz. Keverd össze és kész. Minél több a fokhagyma, annál erősebb a szósz.
A húsra sót NEM tettem, mert a szójaszósz alapból sós.
Gugliban tényleg sok recept van, ha van rá lehetőséged, bátran kisérletezz :)
Olívaolajon megpírítasz néhány gerezd fokhagymát szeletelve, majd pár db paradicsomot felkockázva rádobsz (télen konzerv paradicsom is lehet, de ne sűrített, hanem egész paradicsomok legyenek.), egy teáskanál cukrot teszel bele és ízlés szerint sózod. Mehet bele még egy babér levél, majd lassú tűzön hagyod rotyogni, amíg picit sűrüsödik. Egyszerű, és isteni tésztaszósz.
Nagy kedvenc még a virslis nudli is. Hagymát pirítok, majd a felszeletelt virslit is átforgatom, kózben 1-2 csomag nudlit kifőzök. Egy tűzálló tálban összekeverem, majd egy nagy pohár tejfölbe tojást teszek, sózom, borsozom, ráöntöm a virslis keverékre, a tetejére sajtot reszelek, és pirulásig sütöm.
Bocs, ha kicsit mást írok, mint amit konkrétan kérdeztél...
Szóval, látom érdekel is a főzés, nem csak muszájból akarsz változatosan főzni.
Javaslom, menj el egy főzősuliba! Ugyanis nagyon fontos, hogy helyesen használd a konyhatechnológiákat, így lesznek finomak az ételeid. Ezeket nem fogod tudni magadtól megtanulni, csak hosszú idő és sok kudarc árán, miközben ez nem titkos tudás, mindenki rendelkezésére áll.
Szóval irány egy suli/tanfolyam és utána sokkal magabiztosabban fogsz a konyhában kreatívkodni! ;-)
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 2 dl víz (ebben kis cukorral 2 dkg élesztő)
- 2-4 ek. olaj
- kis só
A lisztet tálba tesszük az élesztőt a langyos vízben megfuttatjuk. Olaj, só, élesztős víz zutty a lisztbe és tésztát dagasztunk.
Utána meleg helyen letakarva 20-25 percig kelesztjük (kb. duplájára).
Mi ebből csinálunk pizzát (2 nagy serpenyőnyi), pitácskákat (mint a török gyros), de lángost is sütöttem már belőle.
Saksuka:
Hozzávalók:
- 1 parikonzerv
- 2 nagy paradics
- 3-4 nagy paprika
- só, bors, római köméyn (őrülve), 2 gerezd foki
1. olajba a paradicsomkonzerv, meg a foki és a kömény
2. pár perc múlva a csíkokra vágott paprika, só-bors, kis víz (hogy ne kozmáljon oda), lefedni
3. mikor a paprika megfőtt, mehet bele a kockázott paradicsom meg 1 kiskanál erős pista
4. ha megfőtt a paradicsom is, ráütsz 2-3 tojást (nem kevered el, hanem tükörtojás-kinézetűen hagyod), visszafeded
5. 4-5-6 perc múlva kész
6. mi pitával esszük
Krémlevesek:
- zöldséget/gyümölcsöt vízben felteszed főni
- ha megpuhult, botmixerrel összeturmixolod
- pár kanál joghurtot, meg 1-2 evőkanál lisztet teszel bele
- fűszerezed és még rotyogtatod kicsit (2-3 perc, hogy sűrűsödjön)
Hagymaleves:
- 2-3 nagy póréhagyma
- 1 liter húsleves alaplé (én 1 kockát dobok a vízbe)
- 2 dl fehérbor
- só, bors, szerecsendió
1. a felkarikázott hagymát vajon megpárolod (kb. 4-5 perc)
2. teszel rá 1 evőkanál lisztet, jól elkevered (habzani fog a liszt)
3. felöntöd húsleves-alaplével + só, bors, kevés sz.dió, lefeded
4. kb. 15 perc múlva (ha megpuhult a hagyma) beleöntöd a bort és 1-2 percig rotyogtatod
5. reszelt sajttal, pirítóssal tálalod
Jénais mindenes:
- 2-3 krumpli (negyedre vágva)
- 2-3 hagyma (harmadolva-felezve)
- virsli, debreceni, kolbász (nagyobb darabokban)
(padlizsánkarikák, paprika, paradicsom, répa... amit szeretnél még bele)
1. jénait kiolajozod (kevés is elég)
2. belezuttyantasz mindent (én előtte sózom, meg teszek rá kakukkfüvet, rozmaringot, curryt, mikor-milyen kedvem van)
3. aláöntesz egy pici vizet (kb. fél decit), lefeded és 180 fokon addig sütöd, míg minden meg nem puhul
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!