Hogyan kell jól főzni a rizst hogy pont jó legyen és a látványa se legyen rossz?
sok kisérletezés után én igy csinálom: kb. óróra beáztatom, a zsiradékot megforrósítom és a vizet leszűrve, megpirítom. és 1xres mennyiségű vizzel feleresztem, forralom, amig
láthatóan átfő.Elzárom a gázt, a fedőre konyharuhát teszek, hogy ne jöjjön ki a gőz, kb. 30-40 perc alatt kifakad.
hevítesz kevés olívaolajat, beleszórod a rizst és kicsit megpirítod. (inkább csak felforrósítod)
Sózod.
Utána felöntöd 2*-es mennyiségű vízzel, és lefeded.
A gázt kicsire veszed, és kevergetés nélkül lefedve készre főzöd.
Csak akkor lesz ragacsos, ha túlfőzöd. Ha sok vizet raksz hozzá, akkor szokott ez előfordulni.
Nekem sosem ragacsos.
Az is fontos, h milyen rizst használsz. Az olcsó vacak "takarmányrizsek" sok kellemetlenség forrásai.
Régebben megpirítottam a rizst olajon, majd felöntöttem forrásban lévő (!!!) vízzel, ami a rizs tömegének 1,8-szorosa nálam. (nagyjából persze, tehát nem 1,5 és nem 2-szeres, hanem a kettő közt félúton) fedő alatt pároltam, majd mikor már annyi lé volt rajta, hogy épp csak elfedte a rizst, akkor betettem egy 50 fokos sütőbe, és kikapcsoltam a sütőt. Aztán 20 perc után átkevertem, és kész.
Manapság egyszerűen csak forrásban lévő vízben 8-10 perc alatt megfőzöm, csipkedek közé egy kis vajat, szórok rá sót, borsot és jól átkeverem. :) Ez a gyorsabb, és egyszerűbb megoldás a jó és pergős rizshez. Legalábbis nekem: )
Kinek mi a jó rizs :) én pl. krémesen szeretem, a párom pergősen.
Én eleve rizottót csinálok csak, és hogy elég krémes legyen folyamatosan keverem. Bizonyos szintig azért al dente marad.
kb. így néz ki, nekem tetszetős, és az íze is finom.
Párom pergősen szereti, az pedig áztatás, pirítás, 1,5 szeres víz, alacsony láng, fedővel. A végén a fedőt vagy 20 percig rajta hagyni.
kb ilyen lesz.
De amúgy sok múlik a rizs fajtáján, mert rengeteg féle van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!