Akik egészségesen élnek, miket főztök?
Nem élünk túl egészségesen, átlagosan, semmi divatot nem követünk.
Zöldség levest, tojás levest, gulyás levest-pulykahúsból készítem, sertésragu levest.
Lecsót, főzelékeket natúr szelettel/pörkölttel/főtt hússal/ tojással, lecsó csirkét rizzsel, májas rizottót, zöldséges rizottót, darált hússal(pulyka)töltött krumpli/hagyma/gomba/paradicsom/tök/cukkini sütőben megsütve, lecsós máj rizzsel, csirkemell pörkölt rizzsel(néha kölessel), rakott krumpli(nem kolbászt használok, hanem a krumpli réteg között darált hús van, tejföl helyett joghurt) zöldséges rántotta, vadas főtt hússal,
zabból szoktam sütni áfonyás-zabos kekszet, gyerekek tízóraira nagyon jó
zsírban, olajban sült ételeket, fehér kenyeret, cukros ételeket kerüljük
Inni vizet, gyümölcs teát-cukor nélkül
kenyérből rozs vagy graham kenyeret veszek, hozzá vaj, lekvár/méz, vagy tojáskrém, zöldségkrémek, sajt és idény zöldség.
Télen szoktam készíteni alma-cékla-répa salátát amit mézzel öntök le(nem sokkal)
Szoktam télen sütőben sütni krumplit, hozzá joghurtos-ecetes lila hagyma
Télen sütőtök, pirított dió/mogyoró/gesztenye sokszor csemege.
Gyümölcsöt, zöldséget idényt veszek piacon.
Felvágottat, chipset, csokit, édes tejtermékeket, üdítőt nem iszunk.
Gyerekek szoktak inni tejet/kakaót, néha 1-1 túró rudi.
Van, hogy paprikás krumplit eszünk, ezekhez mindig van savanyúság, szóval nem drága ételeket eszünk.
Télre raktam el házi gyümölcsből lekvárokat, paradicsomlét, lecsót, savanyúságot, ezekben valódi zöldség/gyümölcs van cukor nélkül.
Gyors ételeket nem szoktunk enni.
A főzeléket ejtheted, mert azt addig főzöd, amíg semmi vitamin nem marad benne sajnos.
Egyébként nálunk a menü az elmúlt hétről ez volt:
- petrezselymes-tejfölös cukkinikrémleves
- burgonyaszuflé petrezselymes pesztóval, mellé grillezett gomba-mozzarella-füstölt sonka nyársak
- gorgonzolával töltött gombafejek, natúr szelet hús zöldfűszerekkel, zöldsaláta, házi fokhagymás olívaolajban marinált zöld-és fekete olajbogyók
- currys-pepperónis sütőtökkrémleves hokkaido tökben tálalva, pirított tökmaggal, pepperóniolajjal megkent sült baguette szeletekkel
- ricottával töltött padlizsántekercsek bazsalikomos paradicsomszószban
Szia ,
-hús és a hal grillezve, toltve ,sütőben sütve( sose kirántva)
-köretnek párolt zöldségek bármilyen kombinációban,krumplipüré helyett brokkoli vagy karfiol püré
- tejföl helyett fehér joghurt, tejszínt zabtejszínnel vagy mandulatejszínnel helyettesítem
-otthoni kenyér magvas lisztekből
- sok tojás
- saláták
Nem vagyok és sose voltam a paleo étrend híve,de sok mindenben segíthet a kezdetben (mit mivel helyettesíts) ,és sok jó receptet is találni :)
Most rengeteg főzeléket eszünk, sűrítésként vagy saját magát turmixolom össze, vagy étkezési keményítővel habarom be. Rengeteg halat eszünk, szeretek horgászni, emellett pl épp tegnap készítettem házi tortillával gyrost (búzakorpát kevertem a kukoricaliszthez), és 2 bőven sok is volt, pedig csak egy papírvékony kis lap, és tele zöldséggel, stb.
Sült krumpli készítéséhez van tefalunk, egy gép, amivel 1 ek. olajjal sült krumplit csinálhatsz. 30 ezerért vettük anno, de rengeteg olajat megspórolunk vele, nem beszélve arról, hogy jó a koleszterinünk. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!