Mitől vörös az egyik állat húsa, és mitől fehér a másik?
A fehér és vörös hús közötti különbség az izmok miatt van.
Lomha állat vörös húsú, fürge állat fehér húsú.
Vörös húsok
A vörös húsok általában izomból állnak, melyeket lassú rostoknak is nevezünk. Az ilyen izmokat olyan hosszabb ideig tartó aktivitásra használják az állatok, mint az állás, vagy a séta, mert ezekhez bizony állandó energiaforrás szükséges. Az izmok színéért a magas pigmenttartalmú mioglobin nevű fehérje felel, mely az oxigént használja a megfelelő energia kitermeléséhez. Minél több mioglobin van a húsban, annál vörösesebb, sötétebb színű. A mioglobin a vörös vérsejtekben hasonlóan viselkedik a hemoglobinhoz, vagyis oxigént tárol az izomrostokban. Vörös húsnak számít többek között a marhahús, a vadhúsok, a borjúhús, és a disznóhús is.
Fehér húsok
A vörös húsokkal ellentétben, a fehér húsok főleg úgynevezett gyors rostokat tartalmaznak. Ezek olyan rostok, melyekre hirtelen, fokozott aktivitáshoz van szükség: például meneküléshez, repüléshez. Az ilyen izmok glikogénből nyerik az energiát, melyek szintén az izmokban tárolódnak. A szárnyasok és a halak húsa fehér húsnak számít, és színüket alacsonyabb mioglobin tartalmuknak köszönhetik. A halaknak például azért annyira halovány a színük, mert a vízben nincs szükség saját súlyuk megtartására, ezért izmaik nincsenek kitéve állandó terhelésnek, ahogy például a marhák, és vadak. A fehér húsokban tulajdonképpen alig van mioglobin
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!