Ioncserélt vizet fel lehet használni Pl. Tea főzéséhez?
Szia!
Az ioncserélt víz nem való ivásra! Az ioncserélt vizet ipari, valamint közlekedési eszközökben történő felhasználásra készítik olyan módon, hogy a víz keménységét meghatározó, általában karbonát ionokat valamilyen más sóra (általában nátriumra) cserélik le. Ebből a vízből aztán nem rakódik le a vízkő pl. az autók hűtőjének belső felületén.
A desztillált víz tulajdonképpen előállítása,a desztilláció a folyadék forrásban tartásán és a gőz cseppfolyósításán, lecsapatásán alapszik.
Van aki ilyen kúrát is tart...
Nem sok értelme van mert nem tudod távol tartani magad a környezetedben lévő és az egyéb táplálékokkal szervezetbe jutó szennyeződésektől.
Az ilyen víz fogyasztása elenyészően minimálisan (!) csökkenti a "káros-anyag"bevitelt.:)
Szerintem a kérdező itt nem a károsanyag bevitel miatt kérdezni, hanem csak az ételek íze miatt.
Legalább is engem tuti emiatt érdekelne,
mint mondtam az ásványvíz ami tisztább mint a csapvíz jobb tea-ízt eredményez, az ioncserélt pedig tisztább mint az ásványvíz, lehet attól még tisztábban lehet érezni mondjuk a tea vagy a kávé aromáját, a magamfajta ínyenc kísérletezők oda vannak az ilyesmiért.
Kérdés inkább az hogy akkor most egészségre átralmas vagy sem, mert ha nem akkor szerintem érdemes lenne kipróbálni egy tea vagy kávé erejéig :)
Szia!
Egészségre (mint nagyon sok minden) csak nagy mennyiségben való fogyasztásban lehet tartós hatása.Kis mennyiségben legfeljebb "megfuttat"(ha érted mire utalok:))...
A kávészalonokban valóban használnak tisztított vizet de az többször forralt(desztillált) mindenféle varázsedénybe lötyögtetett...:) de félre a vicc...
Tényleg megváltozik az aroma tőle,bár ahol én ittam ott egyébként is speciális kávé és tea készítmények voltak...
Nincs semmiféle varázsedény, meg többszörös desztillálás.
Csak hogy végre tisztába tegyük a dolgot, és befogjuk néhány dilettáns agyfosását, minden további nélkül fel lehet használni tea főzésre az ioncserélt vizet.
Már csak azért is, mert a legfullosabb tea - és kávéházakban is ugyanolyan kevert ágyas ioncserélő gyantával lágyítják le a csapvizet.
Ilyenekkel:
2 okból:
1 Mivel forró vízzel dolgozik, az gyorsan párolog a gép minden szabadon álló alkatrészéről, a lágy víz után pedig nem marad lerakódás.
2 A karbonátok telítettebbé teszik a vizet, meggátolva ezzel hogy minél több anyag tudjon beleoldódni, kávéból, teából, bármiből.
Ezért javasolja minden hozzáértő, hogy teát úgy kell főzni (ha csapvízből készül) hogy fel kell forralni, hiszen a forralással is kicsapódnak a karbonátok, jelentősen csökken a változó keménység.
Ezt követően pedig vissza kell hűteni a vizet arra a hőfokra, amit az adott tea, (vagy más növény, hárs, mate, stb) megkíván.
Az, hogy valaki ásványvízből jobbnak érzi a teát, annak köszönhető, hogy tele van ásványi sókkal, ami szó szerint "sósabb" ízt ad, nyilván nem sósnak érezzük, hanem teltebbnek, de a hatás ugyanaz, mint a sima konyhasónál: Kiemeli az ízeket, ízfokozó hatása van.
De ez attól még magának a víznek az íze, illetve az ásványi sók hatása.
Magából a teából kevesebb hatóanyag ázik ki.
Szia!#16
A "dilettáns agyfosás" nem vettem ám magamra.:)
Főleg mivel a varázsedény egyébként is viccesnek volt szánva...ugyi
Minden további vacakolás nélkül igazat adok neked...
Mindazonáltal szigorúan csak saját okulásodra picit(nem nagyon) olvasgass utána a ioncserélt és a desztilláció lehetőségeinek és elsődleges felhasználásainak.
Végül is akkusavval is lehet hajat mosni mivel csodásan eltávolítja a szennyeződéseket.
Az akkusavnak semmi köze a desztillációhoz, az akkumulátorba a sav hígítására kell desztillált vizet önteni... mint azt te is valószínűleg pontosan tudod.
Az meg hogy mire használják legtöbben, nem jelenti azt, hogy ezer más dologra ne lehetne használni.
Anyám a vasalóba önti a tesóm az ultrahangos párologtatóba, én lágy vizű díszhalakat tartok benne csapvízzel keverve, a kollégáim meg kávét főznek vele.
Szia #18!
...Mostmár...na...
Tényleg ilyen korlátok közé szorítod az értelmedet...?Nem sikerül értelmezi az hozzászólásomat?
...ne bánts...:)de ha megengeded itt befejezem,mert kezdünk elkanyarodni a kérdéstől.
Nem bántottalak.
Csak én is írtam valamit a válaszodra. Én nem találok ebben bántót, vagy kivetni valót.
Minden jót!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!