Milyen alapvető fűszerezési szabályok léteznek?
A legfontosabb, hogy nem szabad az étel túlfüszerezni.
Ez egyrészt azt jelenti, hogy a füszerböl elöször csak egy picit tegyél az ételbe, és ha kevésnek érzed, akkor adj még egy kicsit hozzá: beletenni lehet, kivenni lehetetlen.
Másreészt ne használj egy ételhez túl sokféle füszert, mert sok esetben nem harmonizálnak egymással, külön jó ízt adnak, együtt meg sokszor borzalmasan hatnak.
Célszerü elöször egy-két füszert kipróbálni, ha már ismered ezeket, akkor egy-egy újabbal lehet kisérletezni.
Jó, ha magadnak feliród, ha valami újat próbálsz, mert egy idö múlva nem fogsz emlékzni rá, hogy mi tetszett együtt és mi nem.
Mindenképpen az a cél, hogy ne a füszert érezd ki, hanem az alapétel ízét emelje ki.
Elöször jobb, ha az interneten utánna keresel, hogy milyen füszert mihez szokás használni, ha már ismered öket gyakorlaban, akkor tehetsz szokatlanokat is egy ismertebb ételbe - igy egyéni izt adsz neki, de ez csak akkor sikerülhet, ha már a füszereket el tudod képzelni.
Sok szerencsét a kisérletezéssel
Sok fűszer zsiradékban jobban oldódik, pl. a pirospaprika is. Jobban kijön az aromájuk.
A friss fűszerek aromásabbak, de a szárított is jó, csak megfelelő helyen és módon kell őket tárolni.
Cserépben is lehet fűszereket tartani a konyhában. Sok napfény kell nekik, mert úgy finomabbak lesznek. Amúgy elég igénytelen növények, bírják a meleget, szárazságot, mert általában ezek ilyen trópusi éghajlatról származak.
Szerintem túl nagy hibát nem lehet elkövetni a használatukkor, ízlés dolga, hogy ki milyen aromásan szereti őket. Lehet őket kombinálni is, csak nem túl sokat egyszerre. Vannak olyan kaják, amiknek megvannak a fűszereik, de minden ízlés dolga.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!