Ti milyen ételeket kívántok meg nyáron? Miket szoktatok készíteni?
Egesz evben konnyueket eszem, a magyar konyha 'remekeit' messze kerulom, nem is nagyon ismerem oket, mert anyukam irtozott a zsiros-magyaros fogasoktol, igy nalunk nem is keszultek.
Mindig igyekszem frissen vasarolni, szezonalis termekeket, es ez nyaron fokozottan igaz. Nagyon gyakran eszunk:
Zoldsegkremleveseket hidegen
Grillezett zoldsegeket, halakat, csirkemellet es gombat
Olasz tesztafeleket zoldseges martasokkal, pestoval, tengeri herkentyukkel
Rizottokat (spenottal, spargaval, sutotokkel osszel, kagyloval, gombaval)
Zoldsegszuflet, turoszuflet
Fozelekeket (kivetel a bab, kaposzta, lencse)
Zoldsegpureket csirkemellel, halakkal
Zoldsegpuffancsokat hazi martasokkal
Amire épp kedvem van, évszaktól függetlenül. a múltkor ez marhapörkölt volt, de most, hogy említed a töltött káposztát, hát már azt is jó rég ettem, de jó volna.
Nálam inkább az a baj, hogy sok ételt, mikor szezonja van rá se tudok nézni, mikor meg már sehol se kapni, vagy csak aranyárban, akkor meg megenném. Pl. most mikor eperszezon volt talán ha 2 szemet ettem, most meg úgy megenném.
De az mondjuk kétségkívül tény, hogy nyáron valahogy gyakrabban van salátás vacsi nálunk, de ez inkább ahhoz vezethető vissza, hogy nagyon meleg van a konyhában, ha nem főzök akkor is, így inkább olyasmit választunk, amivel nem fűtünk be még jobban.
Ha megkívánom a töltöttkáosztát, akkor nyáron is megcsinálom. Nem főzök zsírosan, nálunk nem egy zsírban úszó vastag rántásos nehéz étel, a kellemes savanyúsága pedig kimondottan üdítő.
Egyébként nyáron sok könnyű főzeléket készítek idényzöldségekből, sok gyümölcslevest, gyümölcsmártást,
rántott zöldségeket, grillezett zöldségeket és rengetegféle salátát.
Lecsó, töltöttpaprika, zöldségkrémlevesek stb, ami adja magát frissen a szezonban.
Természetesen ilyesmiket télen is főzök bármikor, de akkor nyilván fagyasztott alapanyagból.
Ilyenkor kihasználom a friss piac adta lehetőségeket.
Én télen is egészségesen és könnyű fogásokat készítve étkezem, nem vagyok híve a zsíros vagy nehéz ételeknek.
Maximum annyiban különbözik, hogy nyáron jobban húz a szívem a friss, citrusos vagy savanykás ízek felé (pl. ilyenkor jobban fogy a karalábé, zeller is), mint télen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!