Halszálka ellen valami házi praktikát ismertek?
Hogyan lehetne szálkátlanítani azokat a halakat, amikben elég sok van, például keszeg, kárász, stb.
Szeretem a sült halat, de a szálkák miatt nehéz megenni.
Köszönöm!
én speciel úgy szoktam elkészíteni, hogy a kárászt/keszeget bevagdosom és besózom sütés előtt 4-5 órával és hűtőbe rakom. Sütés előtt beforgatom paprikás lisztbe és olajsütőben (fele zsír-fele olaj) megsütöm. A só a 4-5 óra alatt amig a hütőben áll, elgyengiti a szálkákat és az olajsütőben úgy átsül hogy ropogós lesz. Én 15 éve csinálom így a kárász/keszeg sütést és még soha nem volt olyan hogy a szálka miatt szitkozódtam volna hogy a torkomon akadt :)
Bár az az igazság hogy én a kisebb szálkákat lenyelem (természetesen ezt nem a fenti elkészítési módnál, hanem pl. halászlében a pontynál vagy domolykónál stb. főve, rántva, levesben, párolva stb. módon elkészítve), nem szálalom annyira mint sokan, erre mondják hogy halat tudni kell enni :) Hetente 4-5 alkalommal eszem halat, de soha nem volt problémám a szálkával.
A lényeg hogy a só és a felhasználás előtti előkészítés sokat segít a szálka problémán
Sütés előtt nagyon sűrűn kell -éles késsel- beirdalni.
Én horgász vagyok, és el is szoktam a halat készíteni.
A halat sűrűn beirdalom. A hasüregnél a hát felé onnan a farok felé alul felül. Az irdalás során érezni és hallani lehet ahogy a szálka sorokat elvágjuk. Paprikás lisztben megforgatjuk ropogósra sütjük. Még melegen finomra összetört fokhagymával megkenjük.Próbálja ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!