Miért van az, hogy rántott sajtnál a camambert általában 3szögbe van vágva, míg más sajt 4szögbe?
Most nehogy azt mond már nekem, hogy elsősorban nem a pénzért megy az üzlet :D Amióta világ a világ így mennek a dolgok.
Am meg egy "jó hely" sztem próbálja kielégíteni a vendégei minden óhaját étel ügyben, szal elég érdekes lenne,ha elmennék egy Michelin-csillagos étterembe, ahol egy "közönséges rántott dolgot" szeretnék enni és azt mondanák h nincs. Mert akkor ez nem jó hely, hanem ahogy az egyik válaszoló írta: sznobhely.
"Most nehogy azt mond már nekem, hogy elsősorban nem a pénzért megy az üzlet :D Amióta világ a világ így mennek a dolgok."
El kell keserítselek, de ez még nem jelenti azt, hogy rántottsajtot tartani jó üzlet. Igen, a pénzről szól minden étterem végsősoron nyilván, de amikor egy főre 30-40.000 körül fizetsz, még véletlen sem akarsz panírozott dolgokat az étlapon. Az ilyesmiért elmégy a falu végi csárdába, azt ott sem tudják elrontani...
"Am meg egy "jó hely" sztem próbálja kielégíteni a vendégei minden óhaját étel ügyben"
A "jó helyek" általában egy adott gasztronómiai vonalat képviselnek, és valóban, ezek kedvelőinek minden igényét próbálják kielégíteni. De épp az elképzeléseddel ellentétesen. Ez alacsony számú, válogatott ételek prezentálásán és kombinálásán át valósul meg, nem az általad ismert alsó-középkategóriás éttermek 20 oldalas csirke-pulyka-disznó-marha-hal kategóriákba osztott étlapjai szerint.
"szal elég érdekes lenne,ha elmennék egy Michelin-csillagos étterembe, ahol egy "közönséges rántott dolgot" szeretnék enni és azt mondanák h nincs"
Magyarországon 3 Michlein-csillagos étterem van: Costes, Onyx és a Borkonyha. Egyikben sem tartanak rántott húst az étlapon :)
Azt a következtetésedet pedig felfogni nem tudom ép ésszel, hogy miért "sznob" de kizárásos alapon "nem jó" az a hely, ahol nem kapsz rántotthusit.
"Egyikben sem tartanak rántott húst az étlapon "
Nem is erről volt szó, az étlap az étlap, nyilván tükrözi az arculatot.
Viszont az, hogy mi van az étlapon, és mit hajlandóak megcsinálni a konyhán, az két különböző dolog.
És felhomályosítalak, hogy ha én pl egy Onyx kaliberű helyen rántott sajtot kívánok meg, és meg tudod egyezni árban az illetékessel, akkor minden további nélkül el fogják azt készíteni.
Más kérdés, hogy mennyire fognak hülyének vagy taplónak nézni, de mérget vehetsz rá, hogy meg fogják csinálni.
Üdv a vendéglátásban!
(privát válaszoló voltam)
Marha nagy különbség van aközött, hogy rákérdezésre mi az, amit hajlandóak elkészíteni számodra, és aközött, hogy mi az, amivel valójában foglalkoznak.
Egy percig sem kételkedek abban, amit állítasz, de a kérdező hisztije elsősorban arról szólt, hogy miért nincs a menün rántott olcsóság, mert az milyen jó üzlet. Erre válaszoltam azzal, hogy mert nem az adott hely arculatába illő.
Nyilván elkészítik neked a bécsi szeletet egy olasz étteremben is ha szépen kéred és ráérnek nagyon, de ettől még az étlapon valószínűleg nem fog ott figyelni a tortellinik meg tagliatellék között.
1) egyáltlaán nem hisztiztem, csak elmondtam a véleményem
2) egy szóval se mondtam,h milyen jó üzlet, csak azt h vannak jó minőségű nagyon drága pl. sajtok és abból megéri
3) mert azt mondtad h nem a pénzre hajtanak, hanem h különlegességet kapj, egy kulináris élményt, ha ez tényleg így lenne akkor nem a beszerzési ár többszörösén értékesítenének
Nekem is van ismerősöm, akinek az egész családja vendéglátásban dolgozik, ő személy szerint egy viszonylag borsos árú, jónevű bp-i étteremben és lehet ezt-azt hallani a konyhai műveletekről...
"vannak jó minőségű nagyon drága pl. sajtok és abból megéri"
Azokat nem szokás kirántani...vannak jobb felhasználási módjai is általában...édes istenem...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!