Mitől függ, hogy a főt tojást mennyire könnyű vagy nehéz megpucolni?
A hideg víz jó ötlet.
DE!!! ha a tojás nagyon friss, akkor ez sem segít, jóformán nem lehet leszedni a héját.
Nekem az vált be ,hogy : ha megfött akkor hídeg vízet engedek rá.Majd mindkét végét megtöröm ,kicsit ,és vízben hagyom 2-3 percre.Így könnyen lejön.
A tojás minőségétöl is függ.
Mostanában rászoktam a bugyantott tojásra ,lágyan és keményre főzöm. így meguszom a pucolást.
Tapasztalataim szerint ez elég véletlenszerű. Próbáltam már trükköket, de még az ugyanúgy kezelt, ugyanolyan idős tojások közül is az egyik tökéletesen hámozódik, a másikról pedig lejön fél centi fehérje... (A sok só módszerét nem alkalmazom, mert nekem az pazarlás.)
De én nem főzök nagyon gyakran tojást, vannak nálam tapasztaltabbak is. Én csak azt tudom, hogy a megtörés, hideg víz, vizében kihűtés és hasonlók egyike sem eredményez tuti jól pucolódó tojást a nem frissek esetében sem.
A friss tojás állítólag mindig rosszul pucolható.
A legjobb, ha jeges vízbe teszed (már ha van otthon jég), mert ha beleteszed az 5 tűzforró tojást 3 liter hideg vízbe, az nagyjából azonnal langyos víz lesz, közepesen forró tojásokkal, és ott tartasz hogy sehol.
Viszont ha jeges vízbe teszed, a tűzforró tojás hőleadása arra lesz csak elég, hogy kissé megolvassza a jeget, de nem fog tudni annyit hőt átadni, hogy langyos vizet csináljon, és így mindvégig jéghideg vízbe fognak lenni a tojások,és voilá, tényleg lejön a héja, minden esetben:) (innentől kezdve egy teáskanállal vagy kávéskanállal a legkönnyebb, ha az ember megtöri az egyik végét a tojásnak, és a kanalat ékként a hártya és a tojás közé tolva lefeszítjük a héjat. Nagyjából 5 mp alatt kivégezhető így egy tojás.
Nincs ilyen trükk. Tojásfüggő.
Én tegnap főztem 6 db tojást, amit ugyanabból a tojástartóból vettem ki, a lejárata pedig ápr. 28. volt.
Ugyanabban a lábasban főztem ugyanaddig (só nélkül), majd hideg vizet engedtem a lábasba. 2 db-ot azonnal megpucoltam (még meleg volt), simán lejött a héja. Elkezdtünk enni. Amikor elfogyott, kb. 10 perc múlva ismét megpucoltam 2 db-ot, az egyik simán lejött, a másik meg sehogy sem akart. Ekkorra már eléggé kihültek.
Van még 2 db a hűtőben, főzve, majd beszámolok, azok milyenek voltak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!