Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Ismeri valaki a borozzi...

Ismeri valaki a borozzi receptjét?

Figyelt kérdés
2014. ápr. 7. 21:48
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Az eredeti olasz borozzi étcsokival készül, de bevallom, én a magam receptjét eltoltam egy kicsit a tejcsoki felé, egész egyszerűen azért, mert azt jobban szeretem. Szóval. Hat tojás sárjáját keverd ki habosra 15 deka cukorral, tegyél bele reszelt narancshéjat (ha nincs más, a bolti, kandírozott narancshéj-darabkák is megteszik) és úgy két-három evőkanál jó minőségű rumot. Végy három 10 dekás tábla étcsokit (na, én itt az egyik helyett tejcsokit szoktam alkamazni), 10 deka vajat, és gőz fölött olvaszd egybe a csokikat és a vajat. Ha egy picit kihült, óvatosan forgasd össze a sárgájával, majd a tojások fehérjéből vert keményény habbal. Fontos, hogy az olvasztott csoki hüljön egy kicsit (mert különben a tojásokból rántotta lesz), de ne is dermedjen meg. Mindezek után hozzá kell szitálni két-három evőkanál lisztet, és azzal is összekeverni. Óvatosan persze, hogy a fehérjék habja ne törjön össze.

Egyébként van, aki nem is tesz bele lisztet, és akadnak olyanok (én is közéjük tartozom), akik liszt helyett nagyon finomra darált diót használnak. Ezek után bélelj ki egy tortaformát sütőpapírral, öntsd bele a kész masszát, majd tedd előmelegített sütőbe. Nem szsbad nagyon döngetni, mert könnyen elég, da ha a 180 fokot azért elbírja. Bő fél óra alatt megsül. Számíts rá, hogy a tészta elég tömény, de finom lez, meglásd!

A rumot némelyek Martinivel, Cinzanóval helyettesítik, úgy sem rossz. És hát lehet is-is... Fontos, hogy a rumot ne az épp olvadó csokihoz öntsd, mert hajlamos összerántani. És még valami: a tészta sütés közben följön, és a teteje valószínűleg megrapadazik, de ettől ne ijedj meg.

Félek, túlzottan is kimerítő választ adtam, de remélem, nem fecsegtem fölöslegesen.

Jó étvágyat!

2014. ápr. 7. 22:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

Szerinted mini tortaformában is csinálhatom? (Nyilván akkor változtakok a mennyiségen, vagy több formát használok)

Meg mintha valahol azt hallottam volna, hogy elég neki 10 percet sülni, aztán pár percet a sütőben, majd kinn szép fokozatosan hülni. De lehet, az egy másik süti, azért is kérdezem, mert nem emlékszem.

2014. ápr. 7. 23:02
 3/4 anonim ***** válasza:
Hú, életemben nem hallottam a borozzi-ról, de összefutott a nyál a számban, az első receptjét olvasva :)
2014. ápr. 8. 02:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:
Köszönöm a kedves megjegyzést, miközben írtam, én is elhatároztam, hogy a hét végén megint csinálok. Visszatérve a kérdésedre, én általában kerek tortaformában szoktam sütni, de előfordult már (nagyobb adagnál), hogy négyszög alapú tepsiben sütöttem. Minden további nélkül csinálhatod muffin sütőben is, például, úgy is jó, magam is kísérleteztem már vele. Abban viszont nem hiszek, hogy menet közben le kellene kapcsolni a sütőt. Megmondom, miért nem. A lényeg, hogy a tészta följöjjön. Szerintem, ha lekapcsolod a sütőt, nem jön föl rendesen. Lehet, hogy azt a hibát elkerülöd, hogy megrepedezzen a teteje, de szerintem nagyon kiszárítod így. Egyébként a repedés a fehérjétől van, főleg a túlvert fehérjétől, de ezt két-három alkalom után úgyis megtapasztalod, és több nem rontod el. Összegezve: ne kapcsold le azt a sütőt!
2014. ápr. 8. 11:39
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!