AlinaHella kérdése:
Miért nem fut az élesztő? Mindent az előírás szerint csinálok.
Figyelt kérdés
Olvastam jópár oldalt itt is, de mindegyiken ugyanazokat írták. Kézmeleg/langyos tejbe egy kevés cukor és belemorzsolni az élesztőt, meleg helyre vele, aztán 10 perc után felfut. Jelen esetben pizzatésztához a recept langyos vizet és cukor mellé egy kis olívaolajat határozott meg, de sem ennél, sem a tejes verziónál egy alkalom kivételével nem jártam sikerrel. Mi lehet a gond ? A maximum aktivitás, amit mutat az az, hogy egy picit pezseg a felszíne meg buborékos, de a térfogata semmivel sem nő 20 perc után sem.2014. márc. 27. 20:24
1/7 A kérdező kommentje:
Esetleg a már 'elkészített' verzióval lehet mit kezdeni, amivel még helyrehozhatom ?
2014. márc. 27. 20:27
2/7 anonim válasza:
A tej kb. olyan meleg kell, hogy legyen, hogy még éppen kellemes legyen belenyúlni, inni belőle. Egy bögrébe elég egy kanál cukor, só egyáltalán nem mehet bele. Az élesztőt belemorzsolás után kicsit elkavarod, és utána 5 perc múlva már jönnie kell a nagy habnak.
Esetleg használhatsz por élesztőt, azzal nem kell ennyit küszködni.
Nekem is nehéz egyébként eltalálni sokszor a tej hőmérsékletét, meg a száraz darabkák is bele tudnak rondítani a dologba az élesztőből.
3/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a hozzászólást, só közelében sem volt, friss volt az élesztő, ma vettem, kellemesen langyos volt a víz hőmérséklete.. a száraznál hogy megy a folyamat ? Ilyen állapotban fölösleges összegyúrni a liszttel, ugye ? Csak annyira értetlenül állok az egész előtt, mert szerintem beindult valamilyen folyamat, mert buborékos meg kicsit zavaros a felszíne, de nőni tényleg egy szemernyit sem nőtt. Amikor kicsit 10 perc után szórtam a tetejére cukrot, akkor egy kicsit fel is habzott, de ennyi. Hangja is volt a trutyinak, ahogy buborékolt folyamatosan. Bocsánat, hogy ennyit szövegelek. : )
2014. márc. 27. 20:51
4/7 anonim válasza:
Ha jól értelmeztem, ti nem raktok bele lisztet, próbáld ki, lehet úgy jó lesz. Én mindig úgy csinálom, hogy csipet cukor, élesztő elmorzsolva, rá kb 2-3kanál liszt, elkeverve a langyos tejjel/vizzel. Ha nem olyan friss az élesztő, akkor is feljön, max nem 10 perc, hanem 20-25. Attól hogy ma vetted, még nem biztos, hogy friss.
5/7 A kérdező kommentje:
Valóban nem raktam,legközelebb megpróbálom úgy. (Egyébként a tészta végül megkelt a nem felfutott élesztővel is.)
2014. ápr. 4. 07:10
6/7 anonim válasza:
Úgy látom már 10 éves a kérdés, de hátha kapok rá választ:D
Nekem is pezseg az élesztő és inkább buborékos.
A receptben úgy volt írva hogy víz, cukor és ha langyos, akkor teszem bele az élesztőt. Viszont nem olyan mint a tejjel szokott lenni. Eddig csak tejjel csináltam
7/7 anonim válasza:
A kérdésem pedig hogy vajon így megfog kelni a tészta?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!