Csalánból milyen ételeket lehet csinálni?
SZia. EN ezt talaltam az egyik receptkönyvemben, ami vadon termo növenyekkel foglalkozik:
Csalanos gozgomboc
Hozzavalok 2 szemelyre:
150g friss csalanlevel
400g kihult hejjaban fott burgonya
1 tojas
100g reszelt parmezan
100g tönköly - vagy buzaliszt
75g tönköly - vagy buzadara
2 - 3 gerezd fokhagyma
so
fekete bors
szerecsendio
50g olvasztott vaj
Elkeszites:
Mossuk meg a csalanlevelet, csepegtessuk le, tegyuk forrasban levo vizbe. Varjuk meg, amig ujra felforr, majd szurjuk le, nyomkodjuk ki belolle a vizet, es vagjuk össze jo aprora. Hamozzuk meg a burgonyat, törjuk össze villlaval.. A tojast, a lisztet, a darat, a csalant es a parmezant (80g-ot) keverjuk a burgonyahoz. Hamozzuk meg a fokhagymagerezdeket, nyomkodjuk szet, es a fokhagymapepet is adjuk a burgonyas tesztahoz. Vegul izesitsuk soval, borssal, szerecsendioval, es alaposan gyurjuk össze. A tesztabol formazott kis golyokat forrasban levo sos vizben kicsit fozzuk, majd kb. 10 percig hagyjuk a forro vizben. Merokanallal szedjuk ki a gombocokat, locsoljuk meg oket olvasztott vajjal, es szorjuk meg a maradek parmezannal.
Ha szeretnel meg tobb vadontermo novenyrol receptet szivesen segitek :)) Akar kuldhetek mailt is :))
Receptek
Csalán-csontleves. Marha- és sertéscsontból sós vízben jó erős csontlét (kb. 2,5 l) főzünk. Apróra vágott hagymát (1 közepes fej) zsíron halványsárgára pirítunk. Mielőtt kész, kevés lisztet szórunk rá, tovább keverjük. Ha már egyforma színű a hagymával, felöntjük egy kevés csontlével és az egészhez keverjük. Személyenként 100 g-nyi apróra vágott csalánlevelet adunk a leveshez, és 5 percig tovább főzzük. Tálalás előtt hideg csontlével összekevert tojást csurgatunk a fazékba. Tejszínnel dúsíthatjuk. A tányérba vajon pirított kenyérkockákat készítünk, erre merjük a levest.
Csaláncsúcsleves. Apróra vágott vöröshagymát (1 db közepes nagyságú) forró vajon megpárolunk, majd kb. 200 g megmosott csaláncsúcsot egészben ráöntünk, folyamatosan keverjük, míg össze nem esik. 3/4 l húslével felöntjük, 3 db közepes méretű, lisztes, hasábra vágott burgonyát adunk hozzá. 20 percig főzzük, ha kész, robotgéppel pépesítjük. Ízlés szerint fokhagymát passzírozunk bele. Frissen reszelt szerecsendióval és sóval ízesítjük. Tejföllel gazdagítjuk, ismét felmelegítjük, de úgy, hogy ne jusson el a forrásig. Tálaláskor a levest apróra vágott medvehagymával és pirított kenyérkockával szórjuk meg.
Csalánleves szurokfűvel. 2 fej vöröshagymát apróra vágunk, vastag falú lábasban, forró vajban megpároljuk, 500 g-nyi fiatal csalánlevelet öntünk rá. Addig keverjük, míg össze nem esik. Forró húslével felöntve 20 percig főzzük. Ha kész, robotgéppel pépesítjük, sóval, borssal ízesítjük. A 3-5 db paradicsomot lobogó vízben leforrázzuk, meghámozzuk, felezzük és a magvakat eltávolítjuk belőle. Finom szeletekre vágjuk és a leveshez adjuk. 1 dl fehérborral megöntözzük. 1 nagy maréknyi friss szurokfüvet finomra vágunk és a levesbe keverjük. Az egészet még egyszer felfőzzük. Tálalás előtt még tejfellel ízesíthetjük.
Csalánleves Lucullus módra. 1/4 kg marhahúst és 1/2 kg sonkát 3 l vízben leveszöldséggel (300 g) és fűszerekkel együtt megfőzünk, levét leszűrjük. Körülbelül 1 kg fiatal csalánlevelet megmosunk, lobogó vízzel leforrázunk, durván összevágjuk. 1 kanál lisztet 70 g vajon megpirítunk, a csalánt hozzáadva rövid ideig pároljuk. A húslét hozzáöntve felfőzzük. Petrezselyemzöldet és kaprot összevágva a tetejére hintünk, 2 pohár tejföllel, néhány kemény tojással, kolbász- vagy sonkaszeletekkel és a főtt leveszöldséggel gazdagítjuk. A főtt marhahúst és a sonkát tormás szósszal fogyasztjuk.
Német csalánleves. Fiatal csalánleveleket (200 g) sós vízben puhára főzünk, durván összevágjuk, 80 g vajban megpároljuk és 5 dl húslével felöntjük. Finomra vágott főtt burgonyaszeletekkel a levest besűrítjük, kaporral, sóval és borssal ízesítjük.
Csalán spenót módra. Kissé húsos szalonnát (150 g) finom szeletekre vágunk, ugyancsak finomra vágott (1 nagy fej) vöröshagymával együtt megpirítjuk. 500 g-nyi durvára vágott fiatal csalánhajtást adunk hozzá, sóval és szerecsendióval ízesítjük, 2 dl vízzel vagy fehérborral felöntjük. Kb. 20 percig kis lángon pároljuk. Tálalás előtt esetleg még zab-, búza-, vagy árpapehellyel sűríthetjük.
Csalánfőzelék. Arasznyi csalánhajtásokat (200 g) 10 percig forró vízben főzünk, leszűrjük, összeaprítjuk és 100 g vajban hagymaszeletekkel együtt pároljuk. Tejjel vagy húslével felöntjük, felfőzzük. A tej a szavanykás ízét lágyabbá teszi. A főzeléket liszttel besűrítjük, sóval, borssal, szerecsendióval és kevés cukorral ízesítjük.
Sült csalánlevél-levesbetét. Már nagyobb, de még fiatal csalánleveleket (személyenként 5-6 levél) deszkára fektetünk, mind a két oldalát finoman kiverjük, megsózzuk, megvárjuk, míg levet ereszt. Palacsintatésztát keverünk, a levelet belemártjuk és forró palacsintasütőben mindkét oldalát kisütjük. Megtehetjük azt is, hogy a csalánleveleket durván összevágjuk a palacsintatésztához keverjük, kisütjük, felgöngyöljük és így vékony szeletekre vágva adjuk a forró húslevesbe.
Csalánfelfújt. A csalánleveleket (500 g) sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és összevágjuk. Személyenként egy zsemlét összevágunk, tejjel meglocsoljuk, megvárjuk, míg megpuhul, finomra vágott hagymával, lestyánnal, sóval, ízlés szerint kaporral ízesítjük. Hozzáadjuk a csalánfőzeléket és személyenként egy tojással behabarjuk. A masszát kizsírozott, lapos formába öntve kb. fél órára forró sütőbe tesszük.
Húsos csalánfelfújt. A csalánt (500 g) az előző recept szerint előkészítjük, 4-5 tojással behabarjuk, de a zsemle helyett az előző napi sülthús-maradékot adjuk hozzá, esetleg füstölt szalonnát is. Jól kikent sütőformába öntjük és forró sütőbe téve, tetejét esetleg füstöltszalonna- vagy sonkadarabokkal díszítve kisütjük.
Csalánfasírt. A csalánleveleket (200 g) lobogó vízben néhány percig forrázzuk, majd szitán, csap alatt lehűtjük. Így zöld színét megtartja. Lecsöpögtetjük, finomra vágjuk és egy tálban 1 apróra vágott kemény tojással, sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval jól összekeverjük, kicsit pihentetjük. A masszából pogácsákat formálunk, lisztben megforgatjuk, és forró zsiradékban kisütjük. Húsételekhez körítésként tálalhatjuk.
Csaláncsipetke. Egy teáskanálnyi vajat zsemlemorzsával összekeverünk, hozzáadunk személyenként fél tojást. A finomra vágott (50 g) csalánleveleket a tésztához keverjük, sóval, borsfűvel és bazsalikommal ízesítjük. A masszából csipetkéket formálunk és a levesben kifőzzük.
Tojásos csalánsaláta. 8 db kemény tojást apróra vágunk, sóval, kevés mustárral, olajjal, citromlével (esetleg ecettel) és 500 g apróra vágott csalánlevéllel összekeverjük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!