Tudtok mondani valmi olyan ütőképes lecsó receptet ami megállná a helyét egy versenyen?
Helo
Haverom a szomszéd faluba lakik ahol van nemrég óta lecsó verseny amely meglepően híres lett és kb. egy hónapja volt egy őtült ötletünk hogy ezen indulunk, ő már tavaly indult de a szüleivel.
Szeretem a lecsót és anyám szokott is csinálni sokszor de mivel nem igazán szeretem a husokat főleg kolbászt levesbe, főzelékbe, lecsóba ezért csak olyan receptet tudok amibe ezek nincsenek és ez nem lenne elég jó a zsűrinek szerintem
ja és én úgy eszem a lecsót hogy kenyérrel mártogatom nem villával
ha tudtok olyat írjatok amivel már ti is voltatok hasonló verseny ha egyáltalán van máshol ilyen
köszi
Felénk divat törpeharcsát főzni a lecsóba .
vagy estleg még velőt is lehet bele főzni
A lecsófőző versenyek, fesztiválok augusztusban , de inkább szeptemberben szoktak lenni.Szóval kicsit korai még rákészülni, mert még "gyakorolni " is drága mulatság lenne.
De, hogy felizgassam egy kicsit a képzeletedet, a csapatom nyert már a lecsómmal, ami erdeigombás, őzmájas, színes húsospaprikás volt (kalif. vagy almapaprika ) aranysárga petrezselymes-fokhagymás nokedlivel.
Persze "szelíd" változatban is finom, vagyis csiperkével és csirkemájjal :)
tudom ez is augusztusba lesz csak szeretnék rákészűlni mert az alapoktól kezdem és nekem nem drága mulatság mert termesztünk paradicsomot, paprikát.....
és köszi a válaszokat
Cigánylecsó?
Csirkeaprólékkal és / vagy csirkemájjal csinálod. (hagymát olajon megpárolod, pirospaprikát teszel rá, majd a husokat, sót. Mikor majdnem kész a pöri, beleteszed a paradicsomot, paprikát és így főzöd készre. Sztem nagyon finom.
Az ilyen autentikus ételeknél Csermanek Jani bátyánk mondását preferálom: "A krumplileves, az legyen krumplileves." Kis izgalom belevihető, de az alapokat tartsuk.
Nálam a lecsó:
Szép, vastag húsú, (nem baj, ha kezd színesedni, sőt)TV-paprikát szeletelek,(ha kicsit fonnyadt nem baj, kevesebb a víz) a csumát kitöröm belőle, ami mag benne marad, bele is főzöm. A tiszta paprika súlya felének megfelelő érett paradicsomot hámozok, kockára vágom.
Alapanyag kilónként 20 dekányi hagymát szálasra vágok.
Jóféle füstölt szalonnát kiolvasztok, a kisült pörcöt benne hagyva meghervasztom a hagymát, majd rá a paprika.
Pár percig kevergetem, ha kezd összeesni, mehet rá a paradicsom.
Sóval, borssal, kis fokhagymával, pici cukorral fűszerezem, készre sütöm. Igénytől függően, (én nem bánom benne) kolbászdarabkákat főzhetünk bele.
Ami számomra fontos:
A paprika puhuljon meg, ne hersegjen, de a héja ne pöndörödjön le!
Úgy igazítom a fedő alatti, és fedő nélküli főzési időt, hogy a végére éppen a kívánatos sűrűségű tartalmas, tunkolható szaft maradjon.
A tojás eléggé megosztó, én szoktam 1-3 darabot belekeverni, nem dominál, de összefogja a szaftot.
Ha a paprika nem színes, pici őrölt paprikával színezem, inkább csak a szemnek.
A mi kis városunkban is szokott lenni lecsó-főző verseny, mondjuk én nem versenyzek, de ahogyan készítem:
Szálasra vágott vöröshagymát és karikára szelt zöldpaprikát összedinsztelek kevés zsíron, majd beleforgatom a karikára szelt csípős füstölt kolbászt, (ez egyébként kiadja a színét is), és ezek után beleborítom a cikkekre vágott lédús, érett paradicsomot. Sóval-borssal ízesítem.
Amikor már a paradicsom héja jócskán göndörödik, akkor kavarom bele az előre megfőzött rizst, egy kicsit összeforr. Villával, de ha akarod, akár finom puha, frissensült kenyér-serclivel is tudod eszegetni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!