Mit főzzek szent estére?
A közmondás azt mondja hogy:
Ha húst főzől,sütől vagy bármi,akkor elszegényedel...
Ha nem hús féle,pl.főzelék akkor gazdagság vár :D
Halászlé, mákos guba
Karácsonyra kacsát sütök és töltött káposztát.
Nem szoktunk húst enni karácsony viliáján, de halat újabban igen, mióta bepasiztam, s ő imád halászlevet főzni. Meg krumplisalátát is fog csinálni.
És egy almát elvágunk annyi felé, ahányan vagyunk, s megesszük, hogy jövőre is együtt üljük körül az asztalt.
Mézet is kell enni, hogy édes legyen a szeretet jövőre - mi a mákos gubára tesszük.És annyi pénzünk legyen, amennyi mákszem.
Régebben halászlé helyett bablevest ettünk.
A gubából az állatoknak is kell adni, vagy kalácsot adni nekik, hogy jövőre is egészségesek legyenek. (mert egyszer a tehén megszólalt, azt mesélik: mi álltunk a kis Jézus sírjánál, s nekünk nem adtok??)
Éjfél után hazaérve vizet kell engedni s meginni, ez az aranyosvíz.A messiás megszületése utáni első víz. Ennek mágikus ereje van...
Egy gerezd fokhagymát is meg kell enni a vacsora előtt, ami Jézus majdani szenvedéseire emlékeztet.
A morzsát össze kell gyűjteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!