Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mi az az öregtészta?

Mi az az öregtészta?

Figyelt kérdés
Kenyérrecepteknél olvastam.
2014. márc. 11. 12:55
 1/2 anonim ***** válasza:
Az elözö sütésnél félretett nyers és megszárított tésztamaradék, sok helyen ezt nevezik kovásznak. Ha ezt beledagasztod, akkor szebben és gyorsabban kel a kenyér.
2014. márc. 11. 13:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 anonim ***** válasza:

öregtésztás módszer. A bedagasztott tésztából elteszünk egy darabot a következő kenyérsütésig. Ez a kovászunk, vagyis a kovászmag. Mi már abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nem kell szárítanunk és eldörzsölnünk, hiszen a hűtőben remekül eláll akár egy hétig, tíz napig is. Könnyű vele a kenyérsütés, nem igényel különösebb odafigyelést, egy kezdő házipék is bátran próbálkozhat vele.

Öregtészta

•3 dl langyos víz

•csipet só

•50 dkg liszt

•1 ek. olaj

•1 tk. cukor

•1 dkg friss élesztő

Gépben 20 percig dagasztatom, majd hagyom, hogy alaposan túlkeljen. Nyáron az üsttel együtt beteszem a hűtőbe 10-12 órára, ilyenkor hűvösebb időben maradhat a gépben egész éjszakára. Másnap bekapcsolom a gépet, de csak addig, míg gombóccá gyűri a tésztát. Tálba teszem, letakarva hűtőbe tárolom, akár 1 hétig, 10 napig is felhasználható.

2014. márc. 11. 13:05
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!