Mi az a barna gyümölcsszósz és hogyan tudok ilyet itthon készíteni?
Ez nem gyümölcsből van, de szerintem te erre gondoltál:
"Barna szósz, eredeti
A receptböl 1 liter lesz
Hozzávalók:
1 répa
100 g zellergumó
1 kg kisebb darabokra vágott borjúcsont
20 g Butterschmalz(vajzsír)
2 hagyma
2 evökanál süritett paradicsom
2 ág kakukkfü
2 ág rozmaring
5 szem feketebors
2 babérlevél
2 dl jó vörösbor
só
A répát, zellert és a hagymát megpucoljuk és kockákra vágjuk. A csontokat egy lapos, hosszúkás serpenyöben a zsíron megpirítjuk barnára. A zöldségeket hozzáadjuk és tovább pirítjuk az egészet. A paradicsompürét, kakukkfüvet, rozmaringot és a babérlevelet is hozzátesszük és rövid ideig ezzel is pirítjuk. A bor egyharmadával leöntjük a csontokat és redukáljuk egész kevésre a szószt. Ezt még kétszer megismételjük a maradék borral. Ezután az egészet feltöltjük 2 liter vízzel és lassan felforraljuk, majd a tetején keletkezett habot egy nagyobb kanállal leszedjük a tetejéröl. Az egészet 3 órán keresztül, nem lefedve, nyitva lassan fözzük. A végén egy konyharuhán vagy gézdarabon átszürjük és ugyancsak fedö nélkül a felére redukáljuk, közben pedig utánasózzuk. Hagyjuk kihülni, esetleg a hütöben állni , hogy a tetejéröl a zsírréteget le tudjuk szedni.
Johann Lafer tippje (akitöl a recept van, egy osztrák szakács nálunk, nagyon híres):
vegyünk a szószhoz lehetöleg lábszárcsontot, csipö és hátcsontot, mivel ezekben több a zselatin, mint a karaj vagy váll részekben. Ettöl persze jobb szószt kapunk.
Persze csinálhatod sertés vagy marha csontból is. "
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!