Csak marhából lehet pacalt főzni? Azt hallottam, disznóval is meg lehet oldani, de szerintem csak marhából.
A pacalt a marha bendőjéből = gyomrából főzzük, amit előtte alaposan tisztítanak. Mérete egy felnőtt marha esetében akkora, hogy akár egy karonülő kisgyermek is könnyedén elférne benne. Pacalt csak ebből szoktunk főzni.
Ehhez képest a sertés bendője lényegesen kisebb. Abba szokták tölteni a disznó-sajtot, amit esetleg látsz üzletekben a felvágottak mellett.
Már volt szerencsém birkapacalt enni, legalább annyira ízlett, mint a marhából készült.
Sőt, egyes etnikai csoportok mindig elhordták házi vágáskor a disznó méhét("malactartó"), amit hasonlóan készítettek el mint a pacalt.
Megint egy félművelt hozzáértő..))
A kérődzők gyomra nem "redős", hanem összetett, aminek részei a bendő, a százrétű (v.leveles) a recés, és az oltó.
Az autentikus pacal valóban ebből készül.
Csak érdekesség képpen írtam, hogy anno az etnikum elhordta a házaktól a sertés méhét, amiből szintén hasonlót készítettek. (és persze, ügyes vagy, a sertés valóban nem kérődző, ám miután tanult, és gyakorolt szakmám, ezt én is sejtettem...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!