Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mirelitt zöldborsóból hogyan...

Mirelitt zöldborsóból hogyan kell levest csinálni? Tej nélkül, nem fagyasztott répával, zöldséggel.

Figyelt kérdés
2009. nov. 26. 16:06
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

zöldborsó (kb. 50 dkg),

1 sárgarépa,

1 petrezselyemgyökér,

1 kis fej hagyma,

1 csokor petrezselyem,

1 leveskocka,

2 evőkanál olaj,

1 evőkanál liszt,

1 kávéskanál édesnemes pirospaprika,

A zöldborsót,A répát, a zöldséget megtisztítjuk, megmossuk, kisebb darabokra (kockákra, karikákra) vágjuk, a hagymát egyben hagyjuk, a petrezselymet leöblítjük, felaprítjuk.

A borsót, a répát, a zöldséget, a hagymát kb. 1 liter vízben feltesszük főni, beletesszük a leveskockát, és lefedve, lassú tűzön az egészet puhára főzzük.

Az olajat felforrósítjuk, világosra pirítjuk benne a lisztet, lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a pirospaprikát. Felengedjük kb. 3 dl vízzel, csomómentesre elkeverjük, és a levesbe öntjük, azaz berántjuk vele a levest. Sóval, borssal ízesítjük.

Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a petrezselyemmel, 10 percig állni hagyjuk, és utána kész van:)

2009. nov. 26. 16:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:

Elkészítés:

A z.borsót delikátos,vagy sós vízbe felteszem főni,majd hozzáadom a karikára vagy kockákra vágott sárgarépát ill. gyökeret. Teszek bele egy darabka zellert is. Ha minden megpuhult,akkor elkészítem a rántást kb. 2 k.lisztből kevés olajjal,ha megpirult,pici p.paprikát adok hozzá, és besűrítem vele a levest.

A tojásokból a liszttel,pici sóval a szokásos módon nokedlit készítek,és beleszaggatom a levesbe (aki akarja külön is kifőzheti enyhén sós vízben),és ha a nokedli puhára főtt,elkészült a leves. Tetejére aprított petrezselymet dobok.

2009. nov. 26. 16:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Na még egy variáció:

A borsót,a megtisztított és karikára vágott sárgarépát,fehérrépát,krumplikockát pici olajon dinsztelni kezdem.

Kis puhítás után kb.2ek.lisztet szórok rá,1kk.pirospaprikát,összekeverem majd felöntöm vízzel amennyit csinálni akarok.Sózom,örölt borst teszek bele,1 leveskockát kicsi vegetát,petrezselyem zöldet apróra vágva.

Én személyem szerint néha szoktam tenni bele csirke aprólékot,amit szeretünk.Pl.:máját amit a gyerekek nagyon szeretnek,csirke nyakát,vagy amit ti szerettek.Nem sokat!!

Amikor puha lesz minden nokedlit szaggatok bele.

Ízlés dolga mindenki másként csinálja.

Jó étvágyat.

2009. nov. 26. 16:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:

Én úgy szoktam csinálnimirelit borsónál,hogy a borsót még fagottan beleteszem egy fazék aljába,kevés olajjal,vegetával,és pirítom,fojamatosan keverve..amikor látom,hogy felolvadt,felöntöm vízzel(amúgy én em rakok bele zöldséget,mert nem szeretem)

mellette egy serpenyőben rántást csinálok,hozzáöntöm,és főzöm forrásig...

addig egy tojásból nokedlit csinálok,rakok bele egy kiskanál margaint,sót,és petrezselymet(vajas-petrezselymes nokedli)

ha forr a leves,beleszaggatom,megfőzöm,a levesbe rakok sót,és a végén egy kis petrezselymet!

nagyon finom így!!

2009. nov. 26. 17:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:

Én a zöldborsót fagyottan egy kis zsíron párolom,pici vizet téve alá.Sót,rozmaringot teszek bele,ha már puha,akkor egy kis liszttel megstaubolom,átkeverem és felöntöm annyi vízzel,amenyi levest akarok belőle.Ha felforrt,akkor eperlevél -tésztát főzök bele.

Ha akarsz bele friss zöldséget tenni,akkor jobb,ha egy mnásik lábasban puhára főzöd a zöldséget,és ha puha,ezzel öntöd fel a borsót.Ha együtt főzöd,akkor vagy a zöldség nem fő meg ,amire a borsó vagy a borsó fog szétfőni.

2009. nov. 26. 23:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:

Sziasztok!nekem a rántáskészítés,és főleg a rántásos lábas elmosogatása a nemszeretem kategória.ezért én is indítok majdnem minden levest,hogy kevés zsíron párolom előbb a keményebb zöldségféléket,ha már félpuha, jöhet

a borsó /mirelet is/.együtt is párolom őket, mindig pici vízzel.mikor már majdnem puhák meghintem úgy két főzőkanál liszttel, átforgatom és meghintem pirospaprikával.hidegvízzel apránként felöntöm,hogy lisztes-paprikás cucc egyenletesen feloldódjon.ezután hagyom egyet forrni, majd beállítom a leves "hosszúságát"

és utána sózóm /delikát /bors. borsóleves esetében csipet cukor. Jöhet a levestészta.Végül frisssen vágott petrezselyem.

még egy tanács,ha elfogadjátok, minden zölszínű zöldsféleséghez még a párolás kezdetén teszek egy késhegynyi szódabikarbónát, így gyönyörű szép zöldek maradnak.

üdv.-e-

2009. nov. 30. 12:29
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!