Barátaink átjönnek szilveszterkor. Mivel készüljek?
Én biztosan úgy várnám őket, hogy a több óráig tartó bulihoz a gyomor is kellőképpen elő legyen készítve, vagyis hagyományosnak mondható menüvel:
- húsleves
- valami pörköltféle, vagy párolt-sült hús mártással, körettel
- esetleg még valami hidegtál féle is, ami ott is maradna az asztalon végig
- utána jöhetnének a sütik
Ezekkel meg lehet alapozni a hajnalig tartó "vigasság"-ot
Éjfélkor meglepinek vagy virslit, vagy debreceni páros kolbászt sütve, mustárral, majonézzel
LOL
Csak hangosan gondolkodom, hogy érdekesnek tartom, hogy valaki egy közösségi oldalon csak priviben hajlandó valakinek átadni egy receptet, mert hogy az titkos.
De kérdem én, honnét tudja, hogy kinek adja át? Mi értelme van a titkolózásnak, úgysem tudja, hogy kit tisztel meg a bizalmával, akkor viszont mire jó ez az egész.
Választ az 1-estől nem várok, majd elgondolkodik rajta, ha akar!
Persze meglehet, hogy egy jó adag körömpörkölt, vagy pacal is tökéletes, attól függ, milyen a társaság.
Valamivel később még a hideg-sültek, és éjfélkor valami meglepi még attól jól jöhet nekik.
Pulyka beigli (2 rúd)
Tészta:
25 dkg liszt,
10 dkg vaj,
2 csapott evőkanál porcukor,
2 dkg élesztő,
2 dl tej,
20 dkg füstölt sajt (Karaván),
1 tojás, + 1 db, amit a sütés előtt kell a tetejére kenni,
A sajtot le kell reszelni. A vajat felolvasztjuk, az élesztőt megfuttatjuk a tejben. Az összes összetevőt összekeverve (1 tojást, a reszelt sajtot, és az élesztőt is) lágy tésztát készítünk. A tésztát 1 órára hűtőbe tesszük, ahol kétszeresére dagad.
Töltelék:
15 szelet sajt (Pannónia, esetleg Trappista),
0,5 kg szeletelt Bacon szalonna (előre csomagolt, sós),
kb. 10 szelet vékonyra szeletelt pulykamell filé (0,5-0,8 cm vastag),
kevés örölt bors,
A tésztát elfelezzük, majd egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra. A kinyújtott tésztára egymás mellé rátesszük a Bacon szalonnát. Erre ugyanúgy rátesszük a pulykamell szeleteket. Kicsit megborsozzuk, de nem sózzuk meg, mert a szalonna eleve sózott. Mindezek tetejére helyezzük a sajt szeleteket. Az egészet szorosan feltekerjük, a végeit összenyomkodjuk. A tepsit kibéleljük sütőpapírral (ügyeljünk arra, hogy a papír ne legyen kiszáradva, mert akkor az egész leragad, és szétszakad a kivételkor), majd a belehelyezett beigli tetejét megkenjük egy felvert egész tojással. Villával megszurkáljuk a tetejét, hogy a gőz ki tudjon szökni a sütés során. Lassú tűzön kb. 1 óra alatt készre sütjük, vigyázva arra, hogy a teteje ne égjen meg. Ha kihült vékonyra szeleteljük..
A rudakat úgy kell egymás mellé tenni ,a tepsibe ,hogy a rudakat sütő papír válasza el . így nem tud a 2tészta összesülni.
Köszönöm.
Nem buli lesz nálunk, csak baráti összeröffenés, nem hiszem, hogy hajnalig fog tartani, kisgyermekesek is lesznek.
Szárnyas ételeket nem akarok csinálni, babonából ilyenkor csak disznót lehet.
Még egyszer köszönöm a fáradozásaitokért, de okosabb nem lettem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!