Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Aki jártas teljeskiörlésű...

Aki jártas teljeskiörlésű lisztekkel való sütésben válaszolna?

Figyelt kérdés
Milyen arányban kell használni hogy valóban egészséges legyen a süti de finom is legyen? Milyen fajta jó dagasztásra és lehet-e mondjuk piskótát sütni vele? Egy fajtát szokok venni amit dagasztáshoz használok 70 dkg félgrizes liszthez adok 30dkg finom teljeskiörlésű zablisztet. Igy nem érzek különbséget. És igy van az ajánlás is rajta. Csak nem tudom ez elég-e ahhoz hogy valóban egészségesebb legyen. De önmagában úgy gondolom hogy tömött kemény tészta lenne..
2013. dec. 8. 13:55
 1/2 anonim ***** válasza:

Szia,

piskótakészítéshez majdnem mindegyik használható, az is, amelyik dagasztáshoz nem jó. Paleo lisztek is (ezek nem gabonából készülnek, hanem vagy olajtalanított maglisztek olajos magvakból (ún. pelletek, pl. lenmagból, szezámból, mandulából, dióból), vagy pl. gesztenyeliszt, ezek nem olcsók, viszont nem tartalmaznak glutént, alacsony a szénhidrát-, és az omega 6 zsírsav-tartalmuk, és magas a rosttartalmuk.), meg mindenféle teljes őrlésű lisztek is. DE mindegyik kicsit másmilyen lesz, azt javaslom, ha új lisztet használsz, először készíts belőle próbaadagot, és melegen, de kihűlve is vizsgáld meg, mit változtatnál. Pl. zablisztből a piskóta nekem igen száraz, így a tésztájához rakok kis zsiradékot és kevés folyadékot is.

Dagasztani, keleszteni azok a lisztek jók, amelyeknek magas a gluténtartalmuk (sikér, szejtán), épp ezért én már nem ehetek kenyeret (és egyébként a glutén mindenkiben indít el gyulladásos folyamatokat), de régen sokat sütöttem. Leegyszerűsítve: a glutén a száraz lisztben két külön fehérjéből áll, amikor vizet raksz a tésztához, és elkezded gyúrni, ez a két fehérje össze"gabalyodik", összekapcsolódnak. Ehhez kell min. 10 perc, vagy több. Ekkor lesz a kezed alatt a tészta hólyagos, és szép sima, ruganyos. Ekkor képes rá, hogy megtartsa az élesztő keltette gázbuborékokat, és magas, levegős kenyér, sütemény legyen belőle. Gluténtartalmú magvak: búza, rozs, árpa, zab. Közülük a búzában van annyi, hogy jól keleszthető legyen.

Az én véleményem szerint nem lehet jól keleszthető lisztből egészséges ételt sütni, mert ahhoz mindenképpen kell glutén, ráadásul ezek szénhidráttartalma is jelentős.

2013. dec. 12. 15:27
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszi. :)
2013. dec. 14. 21:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!