Sütőtök krémleves - édesen, sósan?
Saját, bevált ötleteket szeretnék.
Finom legyen! :)
Nagyon szeretjük a sütőtököt, sütve.
Talán tavaly termett "ipari" mennyiség, és ezen felbuzdulva, készítettem belőle krémlevest. Valahonnan a netről puskáztam a receptet.
A család testületileg úgy döntött: marad a sütés.))
Mindemellett szívesen olvasnék bevált receptet, akár sósat, akár édeset.
Csak a krémleves érdekel ? mert van egy őszi vitaminbomba receptem sütőtökből és egyéb most is kapható hozzávalókból.
kis csirkemell is van benne, de elhagyható, ha valaki éppen vega.Ha érdekel szívesen leírom bővebben is.
Írom a sütőtökös leves nem krémes változatát.Hátha valaki kedvet kap hozzá és kipróbálja.
Hozzávalók: egy csomó zöldhagyma vagy egy darabka póréhagyma 1-2 gerezd fokhagyma, 40 deka csíkozott csirkemell, 25 deka sárgarépa, 25 deka brokkoli, egy kb 20 dekás cukkini, 20 deka hámozott paradicsom, fél kiló hegedűtök (orange ) 2 ek.olaj, 1 liter zöldségerőleves (kockából)akinek van esetleg hús,- vagy csont alapleve talonban, ehhez a leveshez is jól jön felöntőlének.
1 babérlevél, só, bors, ízlés szerint csípőspaprika.
a hagymát zöldjével együtt felkarikázzuk és a kevés olajon
megpároljuk. Rádobjuk a csirkemellet és fehéredésig kevergetjük. Beletesszük a zúzott fokhagymát és a többi fűszert, a hámozott kockázott paradicsomot, és annyi lével, amennyi ellepi elkezdjük párolni. a zöldségeket keménységük sorrendjében adjuk hozzá, vagyis a karikára vágott sárgarépával kezdjük, majd a rózsáira szedett brokkoli következik. a brokkoli szárát is vágjuk bele, ha elég zsenge. mindig pótoljuk a levét.
végül a kockára vágott édes tököt , a héjas cukkinit kis hasábokra vágva tesszük bele és felöntjük a maradék lével.Ha szükséges a leves "hosszán " még állíthatunk, ha túl sűrűnek találjuk.Legvégül tálaláskor friss vágott petrezselyemmel megszórjuk.
Ügyeljünk, hogy ne főzzük szét a hozzávalókat, maradjon rusztikus, harapnivaló.
Nagyon finom, tartalmas őszi-téli leves, és a hozzávalók is változtathatók.
A hagyma lehet akár lila vagy más éppen kéznél levő, a brokkoli karfiollal is kiváltható (azzal is nagyon finom )
Azt még hozzáteszem, hogy tapasztalatom szerint csakis az említett kis sárga édes tökből finom.
A szürkés hagyományos úritökből is készítettem már, de nem volt az az ízhatás, nem volt elég édeskés, de lehet, hogy én választottam rosszul:)
A tisztítást, darabolást leszámítva maga a leves kb 25 perc alatt kész.
Érdemes kipróbálni.
Üdv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!