Mit szolgáljak fel a születésnapomon?
Jövő héten lesz a 18. születésnapom, és itthon tartok egy bulit 10-15 barátomnak.
A szüleim nem lesznek itthon, elutaznak, tehát én fogok előkészíteni mindent. Sokszor csináltam már ilyet, ez önmagában nem is gond.
Viszont az ételekkel kicsit bajban vagyok... Nem tudom, mit szolgáljak fel egy ilyen szülinapon... Az interneten is csak gyerekzsúrokra találok ötleteket...
Természetesen lesz torta, emellett olyasmire gondoltam, hogy készítek többféle dolgot, pl. fasírtgolyó, sajtgolyó, valamilyen sós töltelékkel töltött leveles tészta, és ezt kínálom salátával, kenyérrel.
Másnap fognak csak hazamenni, úgyhogy a reggelire is gondolnom kell, arra pedig azt gondoltam, hogy előző nap készítek körözöttet, halas szendvicskrémet és ezekkel kenek meg kenyeret, adok mellé zöldséget meg teát és kész.
Biztosan fogja valaki írni, hogy rendeljek pizzát, de inkább főznék, mert szeretik a főztömet a barátaim. :)
Összességében valami olyan étel kellene, amit elő tudok készíteni korábban, aztán mielőtt jönnek, meg tudnám sütni, és melegen tarthatnám kb. egy órán keresztül. Van valami ötletetek, vagy szerintetek jó amit gondoltam?
Előre is köszi :)
Ilyen svéd-asztalosra venném a bulit
A bulira hideg-tálat készítenék sült-rántott húsok, akár csirke, akár sertés karaj, stb. fasírozott/stefánia, rántott zöldségfélék (karfiol,...) esetleg még rántott sajt. Persze lehet tartáros vagy egyéb mártásokkal, salátákkal, vegyes zöldség-saláta, vagy valamilyen tojás-saláta (= kismillió van a neten).
Másnap reggelire mindenképp meleget és könnyűt (a "beteg") gyomruknak, pl.
forralsz egy fazék vizet, amikor sorakoznak elkezded főzni a virslit, a papírtálca, mustár-torma-kenyér kikészítve az asztalra, majd ők sorbanállnak a fazék mellé, és te adagolod nekik onnét. Egy-egy csésze forró tea, kávé. Persze ezeket is szigorúan önkiszolgáló rendszerben, te csak a virslit főznéd meg nekik ott frissen.
Én biztosan valami ilyesmi formában szervezném és nem fehér abrosz-nyakkendő-ülésrend és stb.stb. hagyományos bulit.
Ha hidegtálakat szeretnél, akkor jók amiket írsz, azokat elő lehet készíteni korábban.
Ötletek:
Mozzarella-paradicsomnyársak friss bazsalikomlevéllel, kevés olívaolajjal meglocsolva
Feta, fekete és zöld olívabogyó falatkák
Zöldspárgás sonkatekercs
Paprikakrémes sajttekercs
Kapros túróval töltött cukkini, uborka
Reggelire szerintem felesleges kikészíteni a dolgokat, iylenkor nem sokan fognak halkrémet vagy kőrözöttet kívánni. Szerintem vegyél friss zsemléket, kifliket, és mintegy kontinentális reggeliként tegyél ki felvágottakat (szalámi, pulykasonka, füstölt sonka, stb.), sajtokat (edámi, gouda, ementáli, füstölt), vajat, margarint, friss zöldségeket (paradicsom-paprika, uborka), esetleg főtt tojást, és az édesszájúaknak lekvárokat, mézet, műzlit és tejet. Aztán mindenki válogat, hogy mit kíván :)
Igen, én is úgy gondoltam, hogy a konyhaasztalra kiteszem: fasírt, sajtgolyók, majonézes krumplisaláta, vegyes zöldsaláta, leveles táskák, továbbá kikészítem a tányérokat, és mindenki szed magának. Aztán leülünk az ebédlőben, és megesszük. Azért gondoltam ezekre a kajákra, mert nem túl elegánsak, de mindenki szereti, és elő tudom készíteni, aztán csak meg kell sütni meg kitálalni.
A virslit azért nem tartom jó ötletnek, mert a 18. éves fiúk borzalmasan sokat esznek, és azt nem szeretném, ha én csak főzném, és nem tudnék velük foglalkozni, illetve azt se, hogy a fele már eszik, a többi meg nézi és vár hogy kifőjön.
Azért gondoltam ezekre a krémekre, mert az előkészítem korábban, és csak veszek reggelre kenyeret előző nap, aztán csak összekészítem és zöldséggel kiteszem. Ezek könnyű krémek, és rengeteget lehet belőle csinálni gyorsan.
De ezt még megfontolom.
Köszi a tanácsot, ezt még tényleg átgondolom. :)
Hál'istennek az én baráti körömben nem szokott lenni összeesésig való ivászat meg másnaposság. Persze mindig van alkohol, de csak mértékkel. ;)
Nem csinalnek nehez eteleket, inkabb falatkakat. Pizzas csiga, virslis leveles tesztas falatok, fasirtgolyo, sajtgolyo, sajtos es magos rudacskak, turos,sajtos,tejfolos vagy krumplis pogacsak, baconos csavart rudak, sajtos rolok, reszelt krumplitallerok.
Edesek kozul csinalnek kulonbozo muffinokat, kokuszgolyokat, turo rudi golyokat, linzerviragokat es islert, sutinyalokat, turofankot, amerikai minipalacsintakat kulonbozo feltettekkel.
Reggelire vennek baguettet amit felvagnek es sutoben atpiritanam reggel es hozza szendvicskremeket,sajtot,felvagottat,zoldseget,tojast talalnek.
Hú, megnyugodtam hogy ezt jól találtam ki, és mindenkinek hasonló ötletei vannak.
Szóval már nagyjából összeállt a menü, és ez lesz: egybesült fasírt, sajtgolyók (ezeket majd előkészítem és mielőtt érkeznek kisütöm), majonézes krumplisaláta, vegyes zöldsaláta, házi savanyúság, kenyér. Utána pedig feketeerdő torta, nagyim féle almás pite.
Reggelre pedig inkább mégis veszek kenyeret, kalácsot, felvágottat, zöldséget, illetve rakok még ki néhány házi lekvárt, és főzök egy nagy adag teát. Szerintem úgysem nagyon lesznek éhesek, de ha mégis, ezt mindenki szívesen megeszi majd. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!