Jövő hétre tervezem:
Füstölt húsleves:
Én parasztgyerek vagyok, vagy legalább is annak születtem. Nálunk régen nem volt hűtőszekrény, a hentes is csak egyszer nyitott ki a héten ezért szinte minden csütörtökön füstölt húsból főztünk levest. Hozzávalók a leveshez 1 kg füstölt hús (ez lehet szinte bármi, én nagyon imádom a bordaporcot, oldalast vagy a csülköt. A csülök ha nagyon vastag érdemes bevagdosni, az oldalast tenyérnyi méretűre vágni.) Ha nagyon sós (házi füstölés) akkor előző este be kell áztatni!! 4 szál méretes zöldség (fehérrépa), 3 szép sárgarépa, 1 karalábé, 1/2 öklömnyi zeller, ha nincs nagy szál zellerlevél (ezzel vigyázni mert nagyon intenzív lehet az íze főzés közben, akkor ki kell venni) kb. 15 szem fekete bors, 4-5 nagyobb babérlevél, 1 paprika, 1 paradicsom, (nem baj ha nincs, nem mindenki szereti) 1 fej vöröshagyma, 3-4 cikk fokhagyma, 1/2 öklömnyi kelkáposzta esetleg karfiol se rossz. 4-5 öklömnyi méretű krumpli (van akinek burgonya). Ízlés szerint mehet bele ételízesítő, leveskocka és só de előtte kóstoljuk meg mert a leves elég sós!! Na cirka ennyi kell a leveshez. A főzésről csak annyit, hogy mindent bele a fazékba kb. 6-8 liter vízhez és mielőtt a hús puhára főne kb. előtte egy fél órával tegyük bele a meghámozott krumplit. (A főzési idő hústól függően kb. 2.5-3 óra) Én néha velőscsontot is szoktam bele főzni, de azt először ki kell főzni és leszedni a habját és utána mehet bele a többi. (Nem lesz annyira füstölt ízű a leves ha így teszünk)
Hozzávalók a levesbetéthez (nyögvenyelő) 4 öklömnyi méretű krumpli, 1-2 tojás, kevés liszt, só A 4 krumplit lereszeljük olyan reszelőn, hogy szinte pépes legyen, hozzáadjuk a tojást és annyi lisztet, hogy nokedlitésztát kapjunk. Ízlés szerint sózzuk. Ugyanúgy kiszaggatjuk mint a nokedlit (hadd ne nyissak erröl külön lapot, mármint az alapokról)
Hozzávalók a töltelékhez 2-3 zsemle, 1 kisebb fej vöröshagyma, egy kevés petrezselyemzöldje, egy kevés fehérbors, só, ételízesítő, 1 evőkanál zsír, kevés liszt, egy késhegynyi szódabikarbóna és annyi tojás, hogy mindig eggyel több legyen mint a zsemle. A sütéshez 1 evőkanál zsír. A zsemléket megáztazjuk vízben (tejben nem olyan jó mert sütve lesz) majd kifacsarjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, petrezselyemzöldjét, a tojásokat és a fűszereket. Ha összedolgoztunk tegyünk hozzá annyi lisztet, hogy ez is nokedliszerűen nézzen ki (kb. 3-4 kanál) Egy serpenyőben olvasszuk fel a zsírt. ha már jól sül tegyük bele az elkészített tölteléket, a tetejét igazítsuk el szép egyenesre, majd vegyük a tűzhelyet nagyon kis lángra. (Az a legjobb ha van alatta valami lángelosztó) Ha már érezzük, hogy jó illata kezd lenni egy széles késsel (palacsinta) nézzük meg az alját. Ha szép barnára (nem feketére) sült fordítsuk át és a másik oldalát is süssük ilyen szépre. Tálalás A leveshez külön tálaljuk fel a nyögvenyelőt mert elég hamar szétmállik ha lében van. A zöldségeket ha ropogósabban szeretjük, akkor később tegyük a levesbe (Én a hús után nemsokkal beleteszem, szeretem ha jól megfő). A töltelék sütését úgy időzítsük, hogy az még meleg legyen amikor a leves elkészült. A tölteléket ugyanúgy vágjuk fel mint a pizzát, cikkekre. Ha a krumplik nagyok vágjuk félbe őket. A hús, a levesbe főtt krumpli és a sült töltelék nagyon finom együtt.
Savanyúság, Minden ami van alapon. Uborkaszeletelőn összevágom a káposztát (kb. egy öklömnyi fejnek megfelelőt és édes nem kel), a hagymát (vörös vagy lila 2-3 fej), a sárgarépát (1-2 szál) és ha van paprikát vagy uborkát. Besózom (kb. 2-3 kávéskanál), őrölt köménnyel megszórom majd összekeverem és beteszem a hűtőbe egy éjszakára. Másnap kicsavarom belőle a vizet és 3 kanál 10%-os ecet, 3 kanál cukor, egy pici fehérbors és 5 dl vízből elkészített lébe teszem. Ha marad üvegben, lezárva a hűtőben napokig eláll.
@13: ez nagyon jól hangzik :)
Ki kell próbálnom.
Ez kb. a negyedik kérdés ahova leírom, szóval tuti unalmas :D
Fokhagymakrémlevest sült vajas-narancsos baguettekkel, rozmaringgal, olívaolajjal meglocsolva. Később meg pizzát.
Köszi "parasztgyerek":DD, ha lehetne 200 %-ra nyomnálak:D
Írjatok még bátran, jobbak vagytok, mint egy szakácskönyv.
Köszi az eddigieket is !
Gerslis krumplileves:
Egy marék nagydarát, gerslit, hántolt árpagyöngyöt - ki minek ismeri - 1 liter vízben odateszek főni. Fajtától függően kb. 1 óra múlva kezd szétfőni, puhulni. Ekkor egy nagyobb krumplit kis kockákra vágok és azt is hozzáteszem. Ízlés szerint mehet bele p.na alakúra vágott kolbász, egy kis reszelt tészta. A végén egy véknyabb fokhagymás rántás rá és kész. Ha több a kolbász akkor veri a babgulyást. Ha van itthon füstölt szalonna akkor azt kipirítom, nem teljesen és az az alap.
Írjak még ?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!