Van vmilyen finom, otthon készíthető olaszos szósz receptetek?
Hozzávalók:
1 dl barna mártás,
1/2 dl fehér bor,
1 evőkanál paradicsompüré,
3 dkg sovány sonka,
1 kávéskanál reszelt hagyma,
5 dkg gomba,
só, törött bors,
1 kávéskanál zöldpetrezselyem,
5 dkg vaj.
Olasz mártás készítése :
A hagymát 3 dkg vajban megpároljuk, és hozzáadjuk a gombát, zöldpetrezselymet, sót, borsot.
Ezután hozzáadjuk a barna mártást, bort, paradicsompürét, a vágott sonkát, jól elkeverjük, és 10 percig főzzük.
Levesszük a lángról, és habverővel hozzákeverjük a maradék 2 dkg vajat.
Velőhöz, szűzérmékhez adhatjuk.
Itt egy eredeti olasz recept:
Egy másik meg, amit szintén gyakran csinálok:
Húsos paradicsommártás bolognai módon - 5 személyre
1 nagy sárgarépa
fél zellergumó (kb ugyanannyi súlyú, mint a répa)
1 wöröshagyma
25 dkg darált hús
1 nagy paradicsompüré konzerv
só, bors, rozmaring, bazsalikom
A hagymát felkockázzuk, a répát meg a zellert nagy lyuku reszelön lereszeljük (vagy 2-3 mm.es kockákra vágjuk.
Egy edényben olivaolajat felforrósitunk, a hagymát, répát, zellert és a darált húst átpiritjuk rajta, belekeverjük a paradicsompürét, kicsit prptijuk még együtt, füszerezzük és kevés vizzel (vagy ha van vörösborral) felöntjük, esetleg egy pici cukrot teszünk bele még, ha a paradicsom túl savanykás) és kis lángn lefedve legalább egy óráig hagyjuk párolódni.
Mindenféle tésztához jó, reszelt sajttal megszóorva tálajuk.
Lehet vele rakott tésztát is késziteni, össze kell keverni a megfött tésztával, 10 dkg vajból, 10 dkg liszttel és 1 dl tejjel besamelt fözünk, belekeverünk 2-3 tojást, a tüzálló tálba raktt tésztára öntjük, megszórjuk sajttal és a sütöben (kb. 160 fok) 20-25 perc alatt megsütjük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!