Hogyan kell egy tepsit szépen kivajazni és kilisztezni?
Ha sütőpapírt teszel a tepsibe, akkor nem kell vajazni-lisztezni, és nem is ragad le a süti.
Ha mégis vajazni akarod, akkor a kezeddel szétkensz vékonyan a tepsi alján vajat. Az oldalát NE kend be, mert akkor a süti nem fog magasra feljönni.
A kivajazott tepsibe teszel lisztet, addig rázogatod a tepsit, amíg nem lesz lisztes mindenhol. A fölösleges lisztet kiöntöd a tepsiből.
Nagyjából így: [link]
Bár én harmad-negyedennyi vajjal szoktam, szerintem elég. És a videón látottakkal ellentétben inkább ne fogdosd össze vajas kézzel a tepsi külsejét :)
Tapasztaltabbak nem szoktak pazarolni,
így nem szokás papírtörlővel dörzsölgetni, ahogy az 1-es írja, és kézzel pacsmagolni sem, ahogy a 3-as, mert egy rakás vaj ragad a papírtörlőre, meg a kézre, amit dobhatsz ki, moshatsz le...
Akkor már inkább javasolt egy kulturáltabb megoldás: szilikonecsettel való kenés mondjuk. És a vaj olvasztva...
Ha vajazol, akkor a vajkockát fogod a kezedben,
majd félig kinyitod a papírját, hátrahajtod a kezedre,
és így a kocka vajjal kened be a tepsit. utána mehet bele a liszt, melyet előbb a tepsi oldalán gördítesz végig, majd a tepsi alján, úgy óvatosan ütögetve/rázogatva. A felesleget visszaöntöd.
Jó megoldás az is, ha felolvasztasz egy kis vajat és azt folyatod végig a tepsi oldalán/alján. Ekkor vékonyabb és egyenletesebb lesz az eredmény. (Lásd fenn, szilikonecsetes mo.)
Amúgy zsírral is meglehet csinálni ugyanígy. Ezt minden esetben olvasztottal szokás...
Továbbá olajjal is, főleg ha van modern olajszóród!
Szabad az oldalát vajazni, sőt... Ha nem akarod, hogy odaszáradjon a süti, akkor kikened azt is...
Attól, hogy ki van kenve ott is, még fel fog szép magasra jönni! Csak épp nem fog odaragadni az oldalára, és ha hirtelen hűl ki a piskóta (merthogy csak piskótánál és piskóta jellegű felverteknél van ez...), szóval ha hirtelen hűl, akkor kissé mindig összeesik.
Ez ellen szokták azt csinálni, hogy lassan hűtik ki, ha pl már nem sütnek mást a sütőben, akkor benne hagyják nyitott ajtó mellett, így lassabban hűl, szikkad kissé.
Aki nem keni az oldalát, annak is ez a célja. A süti ekkor felszalad, odaragad és szabályosan ráég a forma oldalára. Mivel már oda van ragadva, ha kiszeded, akkor nem tud összeugrani. Ekkor is a formában hagyják kihűlni. Majd késsel körbevágják, és úgy szedik ki a tésztát. Általában ott is marad egy vékony rászáradt réteg. Ezt vagy lekaparják, vagy leáztatják. Előbbi vacakolós, utóbbi undorító.
Kérdés mi a cél, mindenképp egy tükörsima tésztát kapj, nem baj, ha szikkadtabb, belesül a formába?
Vagy egy porhanyósabbat, akkor is ha kicsit lapibb a széle?
Egyébként már azzal kevésbé esik össze a torta, ha az oldalán is kikent formában sütött tésztát sülés után kiveszed, és úgy a formában hagyod lehűlni...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!