Két személyre egy háztartásba milyen kajákat ajánlanátok rendszeres fogyasztásra?
Sült krumpli rántott szelet
paprikás krumpli
rakott krumpli
pörkölt tésztával vagy nokedlivel
rizseshús
resztelt máj krumplipürével
töltött paprika
húsleves
lebbencsleves
tojásleves
de ezeket nagyon sokáig sorolhatnám.....:)
Az én általam követett "rendszer"
Péntekig kigondolom, hogy vasárnap mit fogok főzni, ahhoz vásárolok.
Pl. húsleves + pörkölt (csirke vagy sertés) + nokedli + savanyú
most lehet: borsóleves (zöldbab, karfiol,) vagy valami krémleves, ha nem pörkölt, akkor sült vagy rántott (csirke, hal, sertés) + köret (krumpliból, rizsből,) esetleg valami párolt zöldség
A vasárnapi ebédet úgy készítsd el, hogy abból maradjon még hétfőre is. Ha nem akarjátok ugyanazt enni, akkor is könnyebb (gyorsabb) a pörkölt-maradékból egy gulyáslevest összehozni, vagy a nokedli-maradékból egy tányér tojásos nokedlit. Ha sült mellől marad a hagymás törtkrumpli, abból tudsz készíteni krumplis-tésztát.
Akkor már jöhet, hogy kedden kell legközelebb nagyobb lélegzetű főzést: akkorra elő lehet készülni, ha valami rakottat készítel, akkor előző este elő tudod készíteni a tölteléket (rakott kel, vagy nagyon finomak, ha cukkinit, pattiszont, egyéb tökfélét is lehet összerakni). Mostanában "rákaptam" a ráczpontyra, de jó a rakott krumpli is.
Amikor hazamégy, csak összerakod a tepsibe és bedugod a sütőbe. Ha szükségét érzed, amíg sül, készíthetsz egy tányér levest: tojásos leves, zöldbab leves, zöldséges tésztaleves. Ha ügyes vagy, és titeket nem zavar, ezekből is készíthetsz akár 2 napra valót is.
Beütemezhetsz következő napra egy főzeléket akár saját készítésű fasírozottal, akár előre panírozott bolti cuccal, vagy sütőben sült csirke, egyéb rolád-szerűen összerakott és különböző mártásokkal nyakonöntött husikkal.
De ha szoktál, szoktatok, akkor belefér még egy napra tésztaféle a különböző mártásokkal, bolognai, mexikói, vagy éppen a pizzatésztát összeraksz és be a sütőbe. Bár ez utóbbit inkább szombati napra hagynám meg, amikor elsősorban a házimunkával vagy elfoglalva (mosás, takarítás stb.), a konyhában kevesebb időt töltesz.
Bár erre a napokra szoktam egyszerű paprikás krumplit kolbásszal, vagy télen egy jó fazék szárazbablevest akár füstölt csülökkel, vagy egy babgulyást, csak néha kell ránézni.
Zöldség-gyümölcs tekintetében mindig nézd, hogy éppen mi az, ami érik, amit szednek, és főleg, hogy hol kapod meg olcsóbban. Ez esetben szinte magától adódik, hogy mikor mit főzöl. Csak mindig legyen egy "előre terved".
Ha van rá lehetőséged, akkor fagyasztóba rakjál télire a zöldségfélékből, most sokkal olcsóbban hozzájutsz, mint majd télen méregdrágán vedd meg.
Talán még kapsz borsót, karalábot (szeld fel, mint a szalmakrumplit), nem késtél még le: zöldbab, karfiol, tökfélék (reszelve főzeléknek, panírozva rántani) majd jön a paradicsom, paprika, répa-gyökér-petrezselyem)
En fogyokurazok, ugyjogy egesz hetre elore eltervezem mik fogok enni..:) nehany otlet:
Toltott/rakott cukkini
Gyros
Sult csirke sult zoldsegekkel (pl paradicsom paprika cukkini hagyma repa)
Gnocci (lehet kapni asszem a lidlbem nagyon finom kesz paradicsomszoszt, ezzel leontod+sajt, nagyon finom;)
Teszta-> csinalhatsz ra ontetet paradicsompurebol+zoldsegkeverekbol(+husbol de igy tovabb tart megfozni), vagy carbomara, bolognai
Fish&chips sutoben sutve
Van ilyen alappor mexikoi chilis babhoz (knorr talan?), ez rizzsel
Fozelekek
Tortilla (rantotta+feta+paradicsom (szaritott+ jegsali, vagy csirke+zoldsegek, vagy sajt+sonka+zoldsegek, barmivel varialhatod
Remelem tudtam valamennyit segiten:))
A 2-es válaszadó előtt kalapot emelek! Sok mindent hasonlóan csinálok, de nem tudtam volna így összeszedni:)
Én is sokat dolgozok és igyekszem minden nap kétfogásos meleg ételt tenni az asztalra. Szerintem még a rizs egy gyorsan elkészíthető étel. Készen vett kínai szósszal, maradék húst beleaprítva, bármilyen feltéttel lehet enni, hogy változatos legyen.
Nagyobb adag krumplit megfőzök,ami frissen nem fogy el, az eláll hajasan a hűtőben több napig, jó lesz majonézesen, vagy salátakrumplinak.
Gyümölcsleves főzésekor ki lehet venni belőle annyit, hogy másnap besűrítve gyümölcsmártás legyen belőle valami mellé.
A tésztát szoktam nokedli helyett paprikás mártás mellé, ha kevés az időm; tejfölös, bolognai, milánói mártással,diósan, mákosan.
Én nagyobb mennyiséget, és több félét szoktam megfőzni egyszerre, és lefagyasztom adagokban.
Pl. sertéscombból/lapockából egy kalap alatt tudsz készíteni előre pörköltet és brassói alapot. Elfelezed, felét ennek, felét annak készíted, be a fagyóba, mikor enni akartok, csak köret kell hozzá.
Darált húsból szintén megosztva tudsz készíteni fasírtot, tészta alá mártást, paradicsomos húsgombócot. Ezek is mind mehetnek a fagyóba, szintén csak köret kell hozzájuk. Persze a paradicsommártáson kívül:) Csirkecombot is meg lehet sütni előre, másik részét pedig bepanírozva lefagyasztani.
Hétköznap gyorsan kész vannak a főzelékek valami feltéttel. Tojás, virsli, fagyóból kivett fasírt/sülthús
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!