Használhatok-e sütéskor-főzéskor csípősségmentes piros paprikát ha lisztérzékeny, laktózérzékeny vagyok és gyomorfekélyem is van? Fűszerezhetem vele a kajáimat?
A liszt és laktózérzékenységnek semmi köze hozzá.
A gyomorfekély miatt viszont csak óvatosan, de használhatod.
érdemes végigolvasni. a gyomorra ható rész miatt kerestem cikket, de most olvasom, hogy ott ahol sok erőspaprikát esznek kevesebb a daganatos ember.
"A kapszaicin rákos sejtekre gyakorolt hatását is évek óta tanulmányozzák. A kutatások szerint a kapszaicinben található hatóanyagok kedvezőek a prosztata-, a tüdő-, az emlő- és a bőrrák kezelésében, lassítják a rákos sejtek növekedését, sőt bizonyos esetekben el is pusztítják azokat. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO felmérése is alátámasztja ezt az elképzelést: minél több csípős ételt, illetve chilipaprikát fogyasztanak egy országban, annál alacsonyabbak a daganatos betegségekkel összefüggő halálozások. A kapszaicin erős méregtelenítő és antioxidáns is egyben, azaz segíti a szervezetet, hogy megszabaduljon a karcinogén anyagoktól.
Bármennyire is meglepő, a csípős ételek nemhogy rosszat tesznek a gyomorbántalmaktól szenvedőknek, hanem kifejezetten elősegíthetik a gyógyulást. A kapszaicin ugyanis fokozza a gyomor nyálkahártyájának vérellátottságát, így segítve elő a gyógyulást."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!