Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan is keszül pontosan az...

Hogyan is keszül pontosan az eperlekvar? Valakiegy kis segitseg?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Kb 3 kg epret szeretnek elrakni lekvarnak. Kb semmi tapasztalatom nincs, csak amit netröl olvasgattam, ezert kerem a segitsegeteket.

Egyik fö kerdesem lenne, hogy mitöl függ, hogy mennyire darabos, folyekony, vagy eppen gel (azat kicsit kocsonyas) a lekvar?

Ha van esetleg jol bevalt finom hazi receptetek, azt is leirhatjatok. :)

Fontos, hogy "natur" lekvart szeretnek, azaz maximum egy kis cukrot/edesitöt, de semmi mast.

Elöre is köszi! :)


2013. jún. 21. 19:23
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk kedvenc a következö: az epret összetöröd (pl. krumplitörövel, fözökanállal), rászórsz cukrot (én 1 kg eperhez kb 30 dkg-ot szoktam), összekevered és beteszed a hütöbe egy napra. Másnap szüröben lecsurgatod a levét (ezt forrásig melegitve szörpként beüvegezheted), a többit meg kevergetve felfözöd, amig besürüsödik.

Ha kész (egy cseppet mélyhütöböl kivett csészealjra cseppentve nem folyik le), akkor csavaros tetejü üvegekbe töltöd, azonnal lezárod a tetövel és száraz gözben hagyod, amit teljesen kihül. (Száraz göznek azt nevezik, amikor a forró üvegeket több réteg papírral kibélelt edénybe/ládába teszed szorosan egymás mellé és alaposan betakarva - törölközö, vékonyabb pléd, stb - lassan hütöd ki.)


Ha akarod, tehetsz a betöltés elött kevés citromlét/citromsavat bele, akkor tovább megtartja a piros színt. Ami igen jó ízt ad neki, ha egy rúd vaniliát belefözöl, meg esetleg egy csipet csilit. Nem vicc, a csipösség nem érzödik rajta, de sokkal finomabb lesz.


Tartósítószer nem kell bele (meg a szörpbe sem), sok éve teszem így el, és nem romlik meg.


Sok sikert.

2013. jún. 21. 19:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
Bocs, kimaradt: az, hogy mennyire lesz darabos, nagyrészt attól függ, hogy mennyire töröd össze a gyümölcsöt.
2013. jún. 21. 19:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
Én úgy szoktam, hogy veszek 4 kiló epret, abból lesz kb. 3, mire kiválogatom, kicsumázom. Veszek dzsemfixet 3:1 (extra cukortakarékos). Azzal a leírtak szerint befőzöm 125 ml édesítővel. Így szép lekvár állaga lesz :)
2013. jún. 21. 19:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 A kérdező kommentje:

Köszi a valaszokat! :)

Szerintetek meg lehet azt csinalni, hogy elkezdem fözni az epret, aztan a különbözö szakaszaiban rakok el egy-egy üveggel? Tehat az eleje meg nagyon darabos lenne, a legvegen meg mar szinte csak sürü le. Vagy inkabb kis adagokban fözzem, a megfelelö allagig?

2013. jún. 21. 20:17
 5/5 anonim ***** válasza:

Szerintem csinálj külön darabos dzsemet, és külön sima állagú lekvárt. utóbbit nyersen esetleg botmixerrel meg is

járathatod.

2013. jún. 22. 09:34
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!