Leirnátok nekem hogy egy jó izletes Toros káposztát hogy lehet elkészíteni egyszerűen és nlem bonyolult! Részletes leirást kérnék?
Valamint Csöröge receptet ha valaki tudja le irja nekem?
Előre köszönöm!
Ahogy én szeretem:
Nálam a toros káposzta alfája, a frissen levágott disznóból származó, szinte még meleg hús.(term. megfőzhető pihentetett húsból is, de..)
Vegyes húst szoktam összeválogatni, mint csülköt, tarját, körmöt,farkot, fület, fej húsosabb részeit, szóval nem fitness stílust.
Hagyományosan pörköltnek indítom, a felöntést szűrt, zsírtalanított abalével (ebben fő a hurkaanyag, tehát egy testes húsleves)oldom meg.
Jóféle savanyú káposztát kicsavarok, a levét félreteszem, majd átöblítem, kicsit deszkán megvágom.A fél órája fövő pörkölthöz adom, sóval, borssal ízesítem, opcióként télen lecsó, nyáron kevés paprika paradicsom nem ront az ügyön.
Kiló húsonként egy fél marék árpagyöngyöt (alias gersli) dobok bele, készre főzöm. A vége előtt pár perccel-ha szükséges- a savanyúságot a félretett káposztalével állítom be.
Az, hogy kap-e egy gyenge rántást, a kosztosokon múlik, én szeretem, ha van a lének tartása.
Szándékosan nem fűszerezem túl, kedvelem a friss hús és a káposzta karakteres együttesét.
Friss kenyér, rizling kötelező, tejföl opcionálisan.
Nálunk a csöröge egészen egyszerű volt:
A tojások sárgáját kevés sóval, cukorral habos-símára kevertünk. A fehérjéből kőkemény habot verünk, és óvatosan (mint a piskóta esetében) először fakanállal szépen belekavarjuk a sárgájába. Majd még szintén kanalanként adagolva és belekavarva a lisztet. Amikor már a fakanállal nem tudjuk kavarni, attól kezdve a további lisztet, amit felvesz kézzel gyúrjuk hozzá.
Elnyújtod, kidarabolod, és bő forró zsírban/olajban kisütöd. Amikor kész, étkezés előtt porcukorral meghintve tálalod.
Ha nem akarod az idődet a tészta-nyújtással tölteni, akkor mint a krumplis-tésztából a núdlit szeld fel, és annak a kis núdlinak a két végét kb. a közepéig, vágd be, de az egymás mellett levő oldalain, és ne a szemközti oldalakon, és akkor szét tudod nyitni, mint a lúdláb, ezt nevezzük mi sulyom-nak is.
(Ha a két végén középig indítod a bevágást, akkor könnyen elválik a két fél, ezért kell a két egymás melletti oldalon bevágni, és szét tudod nyitni. Akkor egy falósabb, és gyorsabban kész kaját kapsz.)
- minél keményebb a habod, annál biztosabb, hogy sütés közben felhólyagosodik és csörög
- minél vékonyabbra nyújtod, annál biztosabb, hogy ...
- ha kevés a zsír/olaj, nem lesz neki helye amiben sülés közben "felkeljen", és nem fog neked felhólyagosodni az életben sem.
Teljesen mindegy, hány tojásból indítasz, 1-2 főre először elég, ha 4 tojást ütsz fel, 6 tojásból már egészen szép mennyiséget tudsz készíteni.
A neten vannak receptek tejföllel, vajjal, egyebekkel, mi ezt mindíg így csináltuk.
2-es vagyok!
* lúdláb = tyúkláb
(a lúdláb egy kissé más)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!