Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Van 2 liter tegnap lejárt...

Van 2 liter tegnap lejárt tejem, ebből mikor lesz aludttej, és hogyan csinálok majd belőle valami jót (túró, sajt, stb. )?

Figyelt kérdés
2013. jún. 4. 11:18
 1/3 klopusz ***** válasza:

Ha házi tejed van, lehet belőle aludtej, de erre se vegyél mérget. Nekem még soha sem sikerült állítólagos házi tejet aludtejjé varázsolni. A boltiról meg inkább ne is beszéljünk...

Szerintem, ha nem kezdett el savanyodni, inkább idd meg.

2013. jún. 4. 11:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 A kérdező kommentje:
Köszi a tippet,de sajna már savanyú.múltkor 2x is meg próbltam inni, és ment a hasam 2 napig. Ez házi tej amúgy.
2013. jún. 4. 11:39
 3/3 anonim ***** válasza:

Házi "sajt"(félét) úgy tudsz belőle csinálni, hogy felteszed melegedni a tejet .( én nem közvetlenül a tüzhelyre szoktam, mert akkor leragad, hanem egy lábasba öntök vizet, azt teszem a tüzhelyre, és a lábassorozat következő lábásába öntöm a tejet, ami éppen belepasszol a vizzel telt, tüzhelyre tett lábasba).

Elkezded melegíteni, amikor már kezd "mocorogni" a teteje, teszel bele néhány kanál ecetet. Azt hogy hány kanállal kell bele, nem tudom megmondani, függ az ecettől, és tej mennyiségétől is. Akkor jó, amikor telejesen elválik a zöldessárga, de gyakorlatilag átlátszóü savótól. Egy szűrőbe teszel valami géz anyagot, vagy textilpelenkát, ilyesmit, ezen leszűröd. Hagyd egy kicist magától csepegni, mert még nagyon forró. Ha hűlt egy kicsit, akkor kézzel jól kicsavarod.

Ezt a kapott masszát én egy kis sóval és őrölt köménnyel szoktam ízesíteni. Nekünk ez ízlik a legjobban ( De készítettem már piros aranyosat és fokhagymásat is, csak a fantáziád szab határot, hogy mit teszel bele)

Kézzel jól összekevered, és visszatesed abba a textilbe amin leszürted, kis gombóccá, formálod , becsavarod a végét, és valami nehezéket teszel rá, de úgy, hogy ha még marad benne savó, akkor az le tudjon folyni alóla.

És kész!

Viszont én ezt tényleg igazi házi tejből készítem!

Túrót úgy tudsz készíteni, hogy kiöntöd egy edénybe, és úgy kb 4 nap múlva, már szépen három részre válik a tej. Felül kiválik a tejföl, ezt szépen le tudod szedni, mert teljesen elválik az alatta lévő aludttejtől.( Bár én ezt nem szeretem, mert nem egészen olyan mint a bolti, de a férjem például szereti.Viszont a túró, az szuper!)

Aztán ha pl. üvegedénybe altattad, akkor szépen látod is, hogy az aludttej már teljesen elvált a savótól. Ezt mindnestől beleöntöd egy lábásba, és a már fent részletezett módon elkezded hevíteni. Ebbe nem kell ecet, hisz ez már eleve elvált. Csak ezt az aludttejet kell addig hőkezelni, amig túró nem válik belőle. Ezt csak ránézésre tudod megállapitani, hogy mikor látod olyan állagúnak mint a túró. A fent emlitett módon leszüröd, viszont ezt semmiképp se nyomkodd ki, hanem akaszd fel valamire, hogy csak magától csepegjen le, mert különben száraz lesz.

Remélem, sikerülni fog valamelyik! Jó munkát és jó étvágyat hozzá!

2013. jún. 4. 13:08
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!