Rum babát ti mennyire szoktátok megsütni? Világosbarnára vagy kicsit sötétebb barnára?
Felcsigáztál !!! még nem hallottam ilyen sütiröl leírnád a receptet ??
Köszi ...
Házi babapiskótára gondolsz ?, mert én sem hallottam még rumbabáról, csak rumos tejbe forgatott babapiskótáról.
Tényleg érdekel engem is a " rum baba " :)
Hozzávalók (kb. 12 darabhoz):
30 dkg liszt
1 dl tej
1 dkg élesztő
3 dkg cukor
4 tojás
10 dkg vaj
fél kk só
1 marék mazsola (elhagyható)
1 ek kandírozott narancshéj (elhagyható)
A mázhoz:
20 dkg cukor
1 dl narancslé
1 dl víz
1 dl rum
A lekenéshez:
baracklekvár
A tetejére pedig tejszínhab.
A lisztet tálba tesszük, mélyedést alakítunk ki a közepében. Beleöntjük a langyos tejet, a cukorból teszünk hozzá egy teáskanálnyit, és belemorzsoljuk az élesztőt. Amikor felhabosodott, hozzáadunk először csak két tojást, a maradék cukrot, az olvasztott vajat, a sót, és alaposan összekeverjük.
Amikor ez megvan, a maradék két tojást is eldolgozzuk benne egyenként, illetve a mazsolát és a narancshéjat. Egy órán át letakarva, langyos helyen kelesztjük. Ez a tészta lágy, ne adjunk hozzá lisztet csak azért, mert nem olyan, mint ahogy azt megszoktuk!
A megkelt tésztát átkeverjük, elosztjuk a formákban. Látjátok, hogy a 12. mélyedésbe nekem nem jutott, az a helyzet, hogy a jobboldali formát kicsit túltöltöttem, nem gondoltam volna, hogy még mennyire meg fog kelni.
Ennyire. Na, de ne szaladjak nagyon előre, tehát nyugodtan osszuk a tésztát 12 részre. Tegyük 15 percre langyos sütőbe (50 fok), majd állítsuk a hőfokot 200-ra, és kb. 15 perc alatt süssük meg a süteményeket.
Közben készítsük el a szirupot: a hozzávalóit forraljuk össze addig,amíg azt nem látjuk, hogy a víznél sűrűbb az állaga. Ha felnőtteknek készül a süti, akkor a rumot csak a legvégén adjuk hozzá, mivel én elsősorban a gyerekeknek sütöttem, beletettem az elején, így az alkohol elpárolgott belőle.
A kész süteményeket szedjük rácsra, a rács alá tegyünk egy tányért, majd egyenként fürdessük meg a szirupban a tésztákat. Tegyük vissza a rácsra.
Nem maradt más hátra, mint hogy lekenjük forró baracklekvárral. Mehet a tányérra tejszínhabbal, vagy anélkül.
Köszi szépen, hogy megosztottad a receptet, még nem hallottam róla, illetve nem olvastam sehol. a leírás alapján egy nagyon finom süti lehet.
szerintem, amikor fel kell nyomni 200 fokra, akkor már kap egy barnáspirosas színt. de csak tippelem.
sok sikert az elkészítéséhez:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!