Ti mikkel próbálkoztatok mikor kezdőháziasszonyok voltatok?
Természetesen a legegyszerűbbekkel kezdtem én is. Tükörtojás, tojásrántotta, omlett, palacsinta, kókuszgolyó stb. Aztán szépen fokozatosan beletanultam a többibe is.
Nagyon sokat tanultam az Édesanyámtól, sokszor sertepertéltem mellette a konyhába, mivel már kiskoromban is imádtam a konyhában tevékenykedni. Sokszor főztem vele együtt.
Eleinte csak paprikás krumplit, lecsót, különböző tésztákat, aztán már főzeléket (lencse, zöldbab, tarkabab), egyszerűbb leveseket (gyümölcsleves, tojásleves, rántott leves, zöldségleves) és húsételeket is segítettem elkészíteni.
18/L
Mivel próbálkoztál eddig? Honnan vetted a receptet? Miből gondolod, hogy rossz lett? Nem lehet, hogy a mércéd túl magas? Nyilván kezdőként nem lesz olyan az eredmény, mint egy profi szakácsé, de egy jó férj mindig megdicséri, bármilyen is lett.
Én még nem élek házasságban, de a családomnak gyakran főzök, mert anya nem mindig ér rá. Ami nekem a kezdetektől fogva könnyen ment: túrógombóc (kell egy jó recept, és előző este kell összegyúrni), grízgombóc-leves leveskockából + répa (itt is a grízgombócot reggel csinálom, délben főzöm, és nagyon kicsi gombócokat szaggatok kávéskanállal), májgombóc leves (májkrémkonzervből készítve), zöldségleves (sok különböző zöldség, relative kevés víz, ha túl híg lett, kell bele tenni egy kiskanál vegetát), különböző tésztás ételek (túrós tészta, mákos tészta, tészta bolti üveges szósszal stb., itt a fazék méretére kell figyelni, nekem azért volt könnyű, mert tudom, anya melyikben főzi), paradicsomleves bolti dobozos paradicsomléből, pizza (a tésztát kenyérsütőgép gyúrja, onnét meg már könnyű), párolt zöldség, rakott ételek, zacskós leves, gombás/hagymás/szalonnás/kolbászos rántotta.
Amit egyszer (elsőre vagy a néhányadik alkalommal) elrontottam: tojásos nokedli (túl híg volt a tészta, egy nagy fazék tésztás víz lett, mikor beleszaggattam a fazékba), rántott leves (ez is túl híg lett, ízetlen, egy leveskocka segített rajta), párolt hagyma párszor odaégett kicsit, palacsinta folyton elszakadt (pedig nem teszek bele cukrot, úgy sokkal könnyebb), egyszer túl híg lett.
Legeslegelőször 13 évesen mindig ezekkel a maggi és knorr rafinériákkal. Alapokat megtanította,habarni,rántani pl nem kellett mert sürűsödnek ezek maguktól,itt tapasztaltam meg hogy milyen a pirítás, mennyi idő alatt főnek meg a húsok stb.
Aztán kezdtem egyszerűbb receptekkel főleg tésztákkal amit lehetetlen elrontani. Rántott receptek,majd jöttek a pörköltek,paprikások amikben már volt pár baki pl sose tudtam a hagymát elfőzni. Fasírtnál pl a közepe nyers maradt a panír megégett. Főzelék csomós lett.
Végül 16 éves korom körül már gyakorlottabb lettem, és kb 18 éves koromra már mondhattam hogy tudok főzni.
De addig rengeteg bakit elkövettem,mint ahogy itt bárki szerintem ez miatt ne keseredj el.
Hibáinkból tanulunk,bele fogsz jönni,kitapasztalod a saját ízvilágod,az se lesz majd fontos hogy ragaszkodj egy recepthez,sajátoddá alakítod stb.
Ne csüggedj,tudom hogy rossz érzés.
Paprikás krumplit, krumplis-tarhonyát (paraszt-tarhonya), pirított tésztalevest, sült krumpli tükörtojással, tojásos nokedli és hasonlókkal kezdtem. No meg szerencsémre én is még édesanyám mellett tanultam, akartam-nem akartam, bizony ott kellett lennem és segítenem. Persze közben mutatta, és csináltatta velem. Tehát már gyakorlott szakácsnőként mentem férjhez.
Ne vegye el a kedved az első néhány sikertelenség!
Vedd meg Horváth Ilona szakácskönyvét, nemcsak receptek vannak benne, hanem az alapvető (és bonyolultabb) technikák is, a sütés-főzés rejtelmein túl befőzések, stb. amit csak akarsz.
Kezdő koromban főleg egybesültekkel próbálkoztam. Ilyen mindenféle zöldségágyon a mindenféle húsok, vagy rakott zöldségek.
Aztán szépen bővült a levesekkel, főzelékekkel.
A süti ment az elejétől, azt otthon is csinálhattam, nem a párom mellett kellett betanulnom.
paprikás krumpli, krumplis tészta, lecsó... ez utóbbit ezer variációban, a végén már csak a annyi köze van az eredetihez, hogy hagyma is van benne, plusz mindenféle zöldség, ami van, babkonzerv, stb....
és főtt tészta vmi nem zacskós öntettel, hagymát párolok, és abba bele vmi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!