Babgulyás szeretnék készíteni 15 (felnőtt) főre, miből mennyit vegyek?
80 dkg száraz bab,4 és fél kg disznó comb vagy lapocka,1 csemege piros arany ( kicsi ),8 db répa, 8 db zöldség, 1 kg burgonya, 2 db pörkölt szaft kocka, só, bors, piros paprika, 10-12 fokhagyma,4 nagy fej hagyma.
A babot előző nap beáztatod.Másnap fogod látni mekkora edény kell, amúgy a legjobb bográcsban főzni.
A babot belöntöd a bográcsba felengeded vízzel és beletöröd a fokhagymát.A pörköltet a hagyományos módon felrakod főni, csak ne főzd még puhára, hanem egy fél óra múlva kapcsold ki alatta a tűzhelyt.Amikor a bab félig megfőtt öntsd hozzá a pörköltet, zöldségezd be, fűszerezd be, tedd bele a piros aranyat és a pörkölt szaft kockát.
Hát 8-10 literesnél kisebbe ne kezdd el, ezért jobb a bogrács, persze, ha van rá lehetőség.
Mennyiségek nagyjából: 4,5 kiló hús, 78-80 deka hagyma,
1 kiló tarkabab (beáztatva ) 1,2 kiló zöldségféle (répa-gyökér-zeller) 1,5 kiló krumpli, kb fél kiló zsír, ami lehet kevesebb is, ha a hús zsírosabb.10 deka minőségi pirospaprika.Szezonban 1-2 szem paprika-paradicsom.
20 deka kézitarhonya, ami megfőve akkora lesz, mint a csipetke.
zsíron hagymát dinsztelek, egy kicsit sózom, és kevés vízzel puhára párolom. rá a kockázott hús, amit fehéredésig kevergetek, majd hagyom a saját levét kiadni.
ha ezt elfőtte, kevés vízzel (csontlével ) pótolom, és kezdem puhára főzni. kb fél óra múlva teszem rá a pirospaprikát, őröltköményt, és ekkor kerül bele az áztatott bab is. innét együtt puhulnak. amikor majdnem kész, akkor a kis hasábokra vágott zöldségféle. persze a levét folyamatosan kell a pótolni, a bevitt anyaggal arányos mértékben. ha minden puha akkor lehet belefőzni kézitarhonyát. persze a frissen csipkedett csipetke a legjobb hozzá.
sűrű, de azért kanalazható lesz az állaga.
az ízt mindenképpen ellenőrizni kell, hogy a sózás pl rendben van-e.Tartalmas telt ízű, "kockás" kiegészítők nélkül is.
A tetejére szórt friss petrezselyem is nagyon finom rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!