Mit főzzek? Írjatok könnyen elkészíthető ételeket ebédre, főként második fogást. Recepttel.
szia, itt van pár recept:
Brassói
40 dkg sertéslapocka
60 dkg burgonya
3-4 gerezd fokhagyma
1 tk majoranna
1 erőleves kocka
1 tk pirospaprika
olaj, só, törött bors,
Elkészítés
A húst kisebb kockára vágom, majd kevés olajon barnára pirítom. sózom, borsozom, hozzáadom az apróra zúzott fokhagymát és rászórom a majorannát. Kevés vízben feloldom a leveskockát, a húsra öntöm és fedő alatt puhára párolom. Közben a kockára vágott burgonyát bő, forró olajban megsütöm.
A húst zsírjára sütöm és hozzáadom az alaposan lecsepegtetett sült burgonyát. Összeforgatom és néhány percig együtt párolom.
Lecsó:
1 kg zöldpaprika
50 dkg paradicsom
2 fej hagyma
1 ek zsír/olaj
só
Elkészítés:
A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk. A paradicsom héját leszedjük, a paprikákat kicsumázzuk és 1 cm-es szeletekre vágjuk.
A hagymát a zsiradékban halványra pirítjuk. Beletesszük a negyedekbe vágott paradicsomot, majd a paprikát. Megsózzuk, és addig pároljuk, amíg a paradicsom szétfő, és a paprika megpuhul. utánna néhány felvert tojást rá pár perc és kész.
rakott krumpli:
1,5 kg krumpli
1/2 szál száraz paprikás kolbász (lehet virsli is)
5 tojás
1,5 doboz tejföl
5 dkg sajt
só, kevés olaj
a hozzávalókat karikára vágod és rétegesen egymásra pakolod: krumpli, tojás,kolbász, és így tovább. ha sietsz akkor főzd meg a krumplit is és úgy vágd karikára ne nyersen rakd össze és így fél óra alatt kész.
vagy csinálhatsz rántott csirkét, májjat, karfiolt, sajtot stb.. ezeket csak bepanírozod: liszt tojás zsemlemorzsa és forró olajba kisütöd 20-30 perc mellé addig készíthetsz krumplipürét, kukoricás rizst, krumlisalátát, petrezselymes burgonyát stb....
baconos-sajtos csirkemell
A zsírozott tepsi alját megrakod vékony szelet baconszalonnákkal. A hússzeleteket egy sorban rápakolod. Megsózod. Reszelt sajttal gazdagon beszórod.
Csak meg kell sütni, hamar kész.
tarhonyás hús:
Hozzávalók:
Fél kg kerek szemű tarhonya,fél kg hús (lehet sertés vagy csirke,akár pulyhahús),1-2 v.hagyma,olaj,delikát,p.paprika
Elkészítés:
A szokásos módon pörköltet készítünk.A v.hagymát apróra vágjuk,és kevés olajon megfonnyasztjuk,majd meghintjük p.paprikával,delikáttal,rárakjuk a húst és felöntjük vízzel,majd puhára pároljuk a húst (ha kell,közben pótoljuk a vizet).
A tarhonyát kevés 1-2 k.olajon aranybarnára pirítjuk (de ne égjen meg),célszerű kis fokozatnál pirítani,mert különben hamar megég,és nem egyenletesen pirul.
Felöntjük kb.1,5 liternyi vízzel,megszórjuk kevés delikáttal és fel tesszük főni.Mire elfővi a levet,akkorára majdnem megpuhul a tarhonya.Közben kavargatni kell,nehogy leégjen.Ezután levesszük a tűzről és fedővel letakarjuk,majd így,a gőzben hagyjuk teljesen puhára párolódni.
Akkor nem fog szétmálni a tarhonya,és nem tapad össze.Amikor a pörkölt is elkészült,tehát megpuhult a hús,és jó sűrű szaftja van,akkor a kész tarhonyával összekavargatjuk.
A pörköltbe bele lehet főzni egy-egy paprikát és paradicsomot,aki szereti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!