Tudnátok ajánlani valami finom ételt, ami kitelik kb.3000 ft-ból?
Ebből kijön egy Csülök pékné módra. egy másfélkilós elég, az kb 1500-1600 ft.2 kiló krumpli 200-250 ft. fél kiló apró hagyma max 100 ft.fűszerek , zsiradék gondolom van otthon.
a másik valami szaftos, nokedlis, pl lapckából 1,20 kiló kb 1200 ft, amiből lehetne bakonyi gombás szeletet nokedlivel. fél kiló gomba mellé kb 400 ft. 60-70 deka liszt, két tojás kb 200 ft.jó lenne alé 10 deka szalonna is, de , ha nincs úgy is jó.
vagy ugyanennyi lapockából egy finom pörkölt, amihez hozzáteszel a végén fél kiló krumplit, majd fél kiló előre lepirított készrefőzött tarhonyát.Pusztapörköltre hallgat nálunk, rendkívül kiadós, laktató.egy kisfej káposztából egy finom salátát is készíthetsz mellé.
Bő kiló, sertéscombot felkockázol, pörköltnek megfőzöd, nokedlivel, ez fejenként bő 20 dkg husi + köret. (Cca 1600-1800 Ft-ért.)
Vagy hordós aprókáposztával összefőzöd = húsos káposzta
Ha megcsinálod rizseshúsnak, akkor is beleférsz.
Persze csirkehús, az még a sertés-combnál is olcsóbb.
Ha levest is akarsz, akkor még marad pénzed karfiolt, vagy kelkáposztát + egy pár virslit frankfurtinak.
Vagy veszel csirke-májat, vagy kirántod, vagy resztelt májnak körettel, akkor viszont nemcsak leves, de valami egyszerű sütiféle is (elvileg) belefér a keretbe.
fél-1 kg gomba, kb 80 dkg darált hús, sűrített paradicsom és 1 kg burgonya, kevés olaj, fűszerek, pár korty tej vagy tejföl vagy vaj - attól függ hol veszed, vagy van-e otthon ezek közül valami, ez kb kijön 3000 ft-ból.
A gombákat tisztítsd meg, a tönkjüket törd ki, vegyél elő egy nagy tepsit, és fejjel lefelé fektesd bele a gombafejeket. A maradék gombafejeket negyedelheted és közéjük dobhatod, vagy a tönkkel együtt felvágod vékonyra, és a hús közé kevered majd.
Sózd, borsozd a gombákat, majd löttyints rá egy kis olajat. Tedd a sütőbe kb 10-12 percre.
Tedd fel főni a burgonyát.
A húst pirítsd meg egy kevés zsiradékon a maradék gombával együtt, ha kész, tegyél hozzá sűrített paradicsomot, és egy picikét hígítsd, nehogy leégjen. Fűszerezd (só, bors, bazsalikom, oregano, rozmaring, majoranna, chilli, stb ízlés szerint, a bazsalikom viszont nagyon jól megy hozzá). Ha kész, és alig van rajta lé, akkor kanalazd rá a gombára.
A krumplit szűrd le ha puha, nyomd össze, és csinálj pürét belőle (tej, tejföl, vagy vaj is jó ehhez). Ha kész, ezt is kanalazd rá a tepsiben lévő gombákra és húsra, egyengesd el. A tetejére esetleg reszelhetsz sajtot, ha van otthon, de nem muszáj. Süsd meg kb 20 perc alatt, ha kezd egy kis színt kapni a krumpli, akkor jó.
Ez egy viszonylag olcsó, mégis kicsit különlegesebb és kiadós étel. Ugyanezt csinálhatod tejfölösen, tejszínesen paradicsom helyett, és krumpli helyett mellé tésztával vagy rizzsel is. Ez esetben nem árt a sajt a tetejére, mert a rizs vagy tészta nem kerül a tepsibe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!