Unom a megszokott magyar kajákat. Írnátok ételeket ami finom, olcsó, és nem átlagos? Nem ilyen nagyon drága különlegességre gondolok, csak valamire ami új.
Nem kimondottan rezept, hanem csak elkészitési mód:
mindengéle rakott zöldségféléhez:
A zöldségeket csak picit fözni meg, hogy éppen csak nem legyen kemény.
A darált húst zsiradékon sóval, borssal, hagymával átpiritani, amig elsül a leve - fözni nem kell.
10 dkg vajból ( + 10 dkg liszt meg 1-2 dl tej meg füszerek) besamelt késziteni, ha besürüsödött, a tüzröl levéve belekeverni 2-3 nyers tojást, és jól kikeverni.
A zöldség felét a zsiradékkal nagyon vékonyan kikent tüzálló tálba tenni, a húst rásimitani, a maradék zöldséggel befedni és leönteni a besamellel. Aki akarja, szórhat rá tetszés szerinti reszelt sajtot is.
Sütöben 160-
Rizs NEM kell!!!
BOCS, valamiért elküldte félkészen a választ, itt a teljes:
Nem kimondottan rezept, hanem csak elkészitési mód:
mindengéle rakott zöldségféléhez:
A zöldségeket csak picit fözni meg, hogy éppen csak nem legyen kemény.
A darált húst zsiradékon sóval, borssal, hagymával átpiritani, amig elsül a leve - fözni nem kell.
10 dkg vajból ( + 10 dkg liszt meg 1-2 dl tej meg füszerek) besamelt késziteni, ha besürüsödött, a tüzröl levéve belekeverni 2-3 nyers tojást, és jól kikeverni.
A zöldség felét a zsiradékkal nagyon vékonyan kikent tüzálló tálba tenni, a húst rásimitani, a maradék zöldséggel befedni és leönteni a besamellel. Aki akarja, szórhat rá tetszés szerinti reszelt sajtot is.
Sütöben 160-180 fokon kb 25-30 perc alatt pirosra sütni.
Rizs NEM kell!!!
Egyszer jött az ötlet, maradékok felhasználására, azóta viszont szoktam direktbe is:
Jénai aljára kevéske zsírt, arra sok-sok tejfölt. Arra teszem a főtt tésztát, vagy nokedlit, vagy főtt rizst. Annak a tetejére a pörkölt maradékot, és beborítom a hordós aprókáposztából készített párolt káposztával. Az egészet bekenem vastagon tejföllel, megszórom reszelt sajttal és bedugom a sütőbe/mikróba.
Ha nincs pörkölt-maradék: füstölt kolbászt karikára szelek, átforgatom egy kis zsíron, és akkor a jénai aljára annak a zsírját pakolom.
Ha nincs füstölt kolbi, akkor virslit karikára, kevés zsíron átforgatva, törtpaprikával, rövid lével felengedve, pár percig forralom, sóval, borssal ízesítem. Akkor ennek a szaftja megy a jénai aljára.
Szóval variációk egy témára, viszonylag gyorsan kész, ki lehet hozni olcsóból, és nem minden-napi.
Görög tepsis krumpli
1 kg karikázott krumplira, 1 nagy db natur joghurt, 1/2 citrom leve, héja, 1 pohár víz, só, bors, 1 tk görög fűszerkeverék, lefedve 40 perc a sütöben.
Túrófasirt
50 dkg túró, 1 t. ömlesztett sajtkrém, 1 tojás, 5-6 ek. liszt, 2 z. fokhagyma, só, bors
Mindent összekeversz, fél óra a méhütöben, forró olajban sütöd.
Szálára vágott vöröshagymát dinsztelj, majd tégy hozzá egy jó adag karikára szelt répát-gyökeret + ha a zöldborsód nyers, akkor azt is most tedd hozzá, forgasd át, majd egy kevés vízzel födő alatt párold félpuhára. Őrölt borsot és babérlevelet rakj bele.
Amikor már félig megpuhult, rakd bele a csirkemájat (ha a zöldborsód nem nyers, azt is most rakd hozzá), és azzal együtt főzd készre.
Van amikor a kockára vágott kész sült-krumplit is hozzákeverem a végén mint a brassóinál.
Máskor párolt rizst készítettem mellé köretnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!