A különböző fajta babot különféleképpen "kell", szokás felhasználni? Tehát megvan, hogy tarkababból ezt szokás főni, fehérből amazt, kis szeműből nem azt, mint nagy szeműből?
Ez leginkább csak ízlés, ill. családokon belüli szokás kérdése.
Az biztos, hogy az a hüvelykujj nagyságú fekete-fehér tarkabab, az a babsalátához leginkább való, szinte percek alatt megfő, no és amilyen nagy fövetlenül, főzés után az is minimum kétszeresére duzzad, tehát nagyon szapora.
Én a levest a közepes méretű barna-tarka babból szoktam főzni. Ha tíz évben egyszer főznék babfőzeléket, akkor azt az apró szemű fehér babból = gyöngybab, mert az édesanyámtól így tanultam.
Mások mindenhez vagy csak a fehér-babot, vagy csak a tarka-babot, mindegy.
Egyébként holnap főzök tarka-bab levest egy kis húsos csonttal, utána pedig krumplis-núdli lesz.
Egyéne, családja válogatja, hol mi a szokás.
Nálunk a főzelék rendszerint fehérbabból vagy gyöngybabból készül, legalábbis, ha anyám készíti.
Viszont nekem mindegy, milyen, ami épp a kezembe akad, abból főzök magamra. (Előfordult már, hogy 2 adag vörösbab és 1 adag fehérbab volt itthon, szóval összeöntöttem és kész. Finom lett így is, egyforma méretűek voltak, ráadásul konzervbab mindkettő fajta, szóval egyszerre főttek meg.)
Nagy vörösből csilis babot szoktam csinálni, mert látványos. :)
Egyébként mindegy. Esetleg arra figyelj oda, hogy egyik-másik milyen hamar dagad meg, amikor beáztatod és mennyi idő kell neki, hogy megfőjön. Aztán aszerint dönts. Konkrét szabály nincs.
Annyira nincs szabály, hogy nálam:
-bablevesbe fehér, gyöngybab
-babgulyásba, főzelékbe tarkabab, vagy a gulyásba konzerv
-babsaláta, konzervből
Kivéve, ha "vészhelyzet" adódik...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!