Milyen "tartalmas" levest csináljak palacsinta mellé? Gulyáslevesen kívül.
szerinted:::::
hozzávalók:
kb. 2 literhez:
50 dkg vecsési savanyú káposzta
40 dkg füstölt sertéshús (pl. tarja, comb, lapocka stb.)
5 dkg zsír
2 dkg liszt
6-8 dkg árpagyöngye (gersli)
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
kb. 1 evőkanál őrölt paprika
2-3 babérlevél
1 kis chilipaprika
kb. 1 teáskanál egész kömény
kb. 10 szem egész bors
őrölt feketebors
kb. fél teáskanál borsikafű
aprított kapor (télen fagyasztott)
só
csipet cukor
A tálaláshoz:
tejföl
Elkészítés:
A gerslit előre beáztatom, az áztatóvizet többször lecserélem.
A húst (gyorspácos) kockázom, a káposztát leöblítem, kinyomkodom, a szálakat átvágom. A vöröshagymát és a fokhagymát aprítom.
Fele zsiradékon a hagymát megdinsztelem, majd a fokhagymát is, a köményt megfuttatom benne. Meghintem őrölt paprikával, egyet keverek rajta, ráteszem a káposztát, a húst és a gerslit. Felengedem kb. 1,5 liter vízzel, fűszerezem babérral, chilivel, egész borssal, puhulásig lassú forralással főzöm (sót csak később adok hozzá, ha igényli).
Közben zsemleszínű rántást készítek a maradék zsiradékból és lisztből, kevés vízzel kikeverem, a levest berántom. Ha szükséges, sózom, őrölt borssal, borsikafűvel, aprított kaporral ízesítem, együtt pár perc alatt készre főzöm, a végén csipet cukorral lágyítom az ízeket.
Tálalásnál tejfölt kínálok hozzá.
DE meg ezt is lehet:::
Hozzávalók:
2 db cékla
2 db sárgarépa
3 db paradicsom
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db krumpli
1 evőkanál balzsamecet
1 teáskanál cukor
2 db húsleveskocka
só
őrölt bors
római kömény
vaj
tejföl
Elkészítés:
A céklát, a sárgarépát és a krumplit megpucoljuk, majd kisebb darabokra felvágjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát szintén megpucoljuk, majd apróra vágjuk.
Egy edényben felhevítjük a vajat, hozzáadjuk a vöröshagymát, elkezdjük párolni. Pár perc után hozzáadjuk a feldarabolt sárgarépát és céklát, majd jól összeforgatjuk, tovább pároljuk. Pár perc után beletesszük a paradicsomot, az apróra vágott fokhagymát, majd a balzsamecetet és a cukrot. Jól összekeverjük, és felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Ezután ízlés szerint fűszerezzük, majd félpuhára főzzük. Végül beletesszük a krumplit, és puhára főzzük a zöldségeket.
Amikor már minden teljesen megpuhult, levesszük a tűzről, és botmixerrel pépesítjük.
Tálaláskor a leves tetejére tejfölt kanalazzunk. Nagyon finom lesz az íze a római köménymagtól, és a tejföl nagyon jól illik hozzá.
Vagy meg ez csak ez idoigenyesebb:::::::
Hozzávalók:
40 dkg füstölt sertéshús
20 dkg tarkabab
25 dkg savanyú káposzta
10 dkg paprikás füstölt kolbász
1 közepes nagyságú vöröshagyma
1 babérlevél
2 gerezd fokhagyma
1 mokkás kanál borsikafű
3 dkg liszt
3 dl tejföl
só
bors
citromlé
kapor ízlés szerint
Elkészítés:
A füstölt húst 2 liter vízben puhára főzzük, majd a levéből kiszedjük.
A füstölt léhez adjuk az előző este beáztatott babot, a leöblített és felaprózott savanyú káposztát, a kolbászt, a hagymát egészben, a babérlevelet, a fokhagymát és a borsikafüvet, s az egészet puhára főzzük.
Ha megfőtt, akkor a vöröshagymát, a fokhagymát és a babérlevelet kiszedjük.
A kolbászt karikákra, a füstölt húst kisebb kockákra vágjuk, és visszatesszük a levesbe.
A lisztet simára keverjük 2 dl tejföllel, és behabarjuk vele a levest. 5 percig gyengén forraljuk, ízlés szerint utána sózzuk, borsozzuk, és citromlével
savanyítjuk.
Tálaláskor kaprot szórunk rá.
savanyúkáposztás csülkös bableves
borsóleves csirke vagy kacsa aprólékkal
palócleves
frankfurti leves
lebbencs leves
lencse leves
Ha nem ma akarod, akkor beáztatsz egy kis tarkababot levesnek, füstölt csülökkel, vagy kolbásszal.
Ha ma ebédre, akkor ragulevest akár csirkéből, akár sertés combból
Ha van zöldbabod, akkor palóclevest (valami kis husival)
Az előbb írtam egy kérdésre, hogy én hogyan készítek palóclevest. pont palacsinta lesz utána holnap.
a palócleveses mai kérdésnél leírtam, szerintem megtalálod.nem gulyás, egy kicsit más.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!