Hol találok jó madártej szelet receptet?
Hozzávalók:
1,5 l tej
15 dkg cukor
4 tojás
1 csomag vaníliás cukor
A tojásokat válaszd ketté. A sárgákat a cukorral keverd habosra, majd folytonos kevergetés mellett öntsd a forró tejbe. A fehérjéket verd kemény habbá, és mikor forr a vaníliás cukros tej, vizes kanállal kis halmokat eressz bele. Mindkét oldalukat főzd meg a habgombócoknak, majd a tejjel együtt hűtsd le őket. Ha sűrűbbre szeretnéd a tejes részt készíteni, tegyél bele egy evőkanál lisztet, és úgy forrald fel. Hidegen tálald.
Mazsolás madártej:
1,5 l tej
15 dkg cukor
5 dkg mazsola
4 tojás
2 evőkanál liszt
1 csomag vaníliás cukor
A tojásokat válaszd ketté, majd a fehérjéket verd kemény habbá. A tejet egy nagy lábasban a vaníliás cukorral forrald fel. Ha már picit forr a tej, szaggasd bele a habgaluskákat egy vizes evőkanál segítségével. Ha az aljuk megfőtt, óvatosan fordítsd meg őket. Tedd félre, és kezdj neki a vaníliamártásnak. A tojássárgákat a cukorral és a liszttel keverd össze. Ezután folyamatos kevergetés mellett öntsd bele a forró tejbe. Amikor már besűrűsödött, vedd le a gázról, és hagyd kihűlni. Tedd rá a habhalmocskákat, és szórd meg őket alaposan mazsolával.
Hidegen tálald.
Epres madártej:
1 l tej
50 dkg eper
10 dkg cukor
4 tojásfehérje
1 csomag epres pudingpor
citromlé
Az epret mosd meg, majd turmixold össze. Kevés cukorral szórd meg, cseppents rá citromlevet, és tedd hűtőbe. A fehérjéket verd kemény habbá, forgasd bele a cukrot, és verd tovább. Egy lábasban forralj vizet, és habból vizes kanál segítségével tegyél kis halmokat a vízbe. Főzd meg őket, majd szedd ki a vízből. A pudingport 1 liter tejbe keverd bele, majd forrald fel. Hűtsd le, és a habmadarakkal tálald.
Az én receptem nagyon hizlalós, de leírom neked, mert mi nagyon szeretjük.
6 deci tejet egy zacskó (350ml) habtejszínnel melegíts fel, de a tejszínből még maradjon egy pici, később szükség lesz rá. Tegyed bele egy kikapart vaníliarúd belsejét, valamint ha kikapartad, a maradék héjat is beledobhatod, azt utólag ki lehet szedni. Eközben keverj ki öt tojás sárgáját a maradék tejszínnel simára. Ha felmelegedett, gőzölög, de nem forr, akkor a tejszínes tojáshoz adj egy kis meleg tejes keveréket, és keverd azt is simára. Ha ez megtörtént, akkor öntsd a tojásos keveréket a tejes keverékhez, és melegítsd össze az egészet alacsony lángon, és folyamatos kevergetés mellett. Ha úgy érzed kezd besűrűsödni, akkor leveszed és 10 deka cukrot adsz hozzá. Én azt ajánlom, hogy legyen benne vaníliás cukor is, ha lehet akkor a Dr Oetkernek van bourbon vaníliás cukra, egy csomag olyan 70 forint körül van. De ez nem kötelező, én csak egyszerűen nagyon szeretem a vanília ízét.
Ezt a vaníliás részt berakod a hűtőbe, jól lefedve, az a legjobb ha egy éjszakát áll. Reggel viszont jól felszoktam keverni, hogy finom habos legyen a tejszíntől.
A tojás fehérje habot másnap készítem, az öt fehérjéhez 2-3 evőkanál cukrot adok, és jó keményre verem. Vízben kifőzöm.
Tálaláskor nagy öblös tálba rakom, rá a habot, és az egészet megszórom igazi kakaóval, vagy nyáron málna szemekkel :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!