Hús töltelékébe mennyi tojás kell?
Töltött húst szeretnék késziteni, találtam is több receptet, de nem tudm, menyi tojás kell bele, mindenhol mást irnak.
Van, ahol egy zsömlére egy tojás, van, ahol 6-8 zsömléhez számolnak egyet. SZóval teljesen összezavartak idöközben.
Ha valaki szokott töltött húsokat csinálni, legyen szives, irja le, hogy hány zsömléhez vesz egy tojást, illetve ha túl kevés vagy túl sok, akkor mi baj lenne ebböl.
Elöre is köszönöm a segitséget.
50 dkg darálhúshoz 1 tojást teszek, 60 dkg - és 1,2 kg közötti húshoz 2 tojást, annál többhöz kb. fél kilónként emelve plusz 1 tojást szoktam.
Vagyis a tojás mennyiségét a hús mennyiségéhez számold.
A zsömle (vagy kenyérbél, ill. zsemlemorzsa) mennyisége: hogy olyan állaga legyen, mint a fasírozottnak.
A zsömle (egyéb kötőanyag) mennyisége a megfelelő állag eléréséhez szükséges.
Hiszen ez függ attól is, hogy mekkora a tojás, vagy a darálthús éppen frissen vágott sertésből, vagy már lefagyasztott húsból készült, és ez utóbbi már vizesebb, mint a friss vágás.
Alaposan dolgozd össze, ne sajnáld az időt és fáradságot, mert ha nincs kellően összegyúrva, akkor hiába raktad bele a rengeteg tojást, az a husi bizony sülés közben szét fog repedni.
Ha jól értem a kérdező tölteléket kérdez, talán dagadóba, csirkébe, szeletbe, az nem derül ki. de szerintem nem darálthúshoz kérdezi.
ha zsemlés/fehérkenyérbeles morzsálósra áztatott tölteléket készítek 5 zsömlényi adaghoz , ami kb 25 deka , teszek egy nyers tojást.
ezt a tojásos, fűszeres, petrezselymes masszát teszem egy közepes fej dinszelt hagymára, amin még átkeverem és ott is szilárdul.
a hagymás alapot szoktam, gombával, vagy más zöldségekkel is ízesíteni , ha gazdagabb tölteléket szeretnék.
Köszi a válaszokat. Az utolsónak igaza van, húst akarok megtölteni, nem a töltelék van húsból.
Akkor egy tojás elég 3-4 zsömléhez? Mert nagyon sok helyen olvastam, hogy zsömlénként egy tojás kell.
Ha valaki már kipróbálta sok és kevés tojással, le tuda irni, hogy mi lesz a különbség? Keményebb/lágyabb lesz a töltelék valamelyik variációban? (Ez most már csak kiváncsiság).
igen és így készítem. természetesen nyers a tojás, amikor a az áztatott masszára ütöm, de én mindig zsadékon dinsztelt hagymával még összefogatom.
de ez az én szokásos eljárásom, mások lehet, hogy másképp csinálják. így nem folyik ki semmiből, mert szabályosan kézzel formázható, és úgy töltöm, írányítom a húsban, ahony nekem kényelmes.
Kicsit, hogy érthetőbb legyen , az összefogatás annyi, hogy a forró zsiradékon addig keverem, míg a serpenyő oldalától kezd elválni. ekkor leveszem, szétterítem teljesen, és vagy kint a hidegen, vagy a spájz kövén kissé lehűtöm, hogy a kezem ép maradjon töltéskor :)
ha szelethúsokba teszem, a tenyerem élével annyi felé osztom, ahány szelet a hús. ha két fél csirkébe, akkor ketté .... stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!