Be kell-e irdalni a pisztrángot?
Be kell irdalni : Jobban belehet dörzsölni a füszereket .
A beirdalt füszerezett pisztárángot lehet panir nélkül is sütni bő olajban és panirral is.
Tepsiben szoktam sütni .
A beirdalt füszerezet pisztrángot vékonyan kiolajozott alufoliára teszem : a halak felső oldalát bedörzsölöm olajal. kb 15-percig igy sütöm majd megforditom és beolajozom a halat készre sütöm.
a hasába szoktam citromos füszer vajat tenni.
A citromos füszervaj : A jó minőségü vajba reszelt citrom héjat keverek és ezzel bedörzsölöm belüröl a halat . a megmaradt vaj darabkákat benne hagyom.
Átsül. Nem muszáj beirdalni. Meglehet anélkül is sütni.
Irdalás nélkül, kívül fűszerezd, olajozd be. A belső hasüregébe tehetsz fűszereket, citromot, vajat, egy kis olajat.
Finom lesz! :)
Ha olajban akarod sütni akkor egy kevés olajat öntesz a serpenyőbe és beleteszed a halat majd egyik felét megsütöd utána megfordítod és a másik felét is szépen megsütöd. Ha bő forró olajban akarod sütni, rántva akkor a halat előtte lisztben megforgatod, lehet fűszerezett liszt is vagy kukoricadara. Aztán akkor a halat bő forró olajban megsütheted. Ennél is a halat meglehet egyben is hagyni de akár be is irdalhatod.
Küldök egy linket itt találhatsz recepteket hozzá:
Szerintem a halat nem azért irdaljuk, hogy jobban átsüljön, hanem azért, hogy ne kelljen vesződni az "Y"-szálkákkal.
Miután a pisztrángban is található jócskán, én beirdalnám.
Az irdalásnak több célja van. Elsődleges cél, hogy irdalás során főleg a gerinc mentén lévő húsban a szálkák felaprózódnak, így az elkészült étel könnyebben fogyasztható. A jól beirdalt halszelet könnyebben átsül vagy átfő. Ezen kívül a szép irdalás dekoratívabbá teszi az elkészített ételt.
Pisztrángfélék
Apró pikkelyű, szálkamentes, fehér húsú halfélék. ebbe a családba tartozik a sebes pisztráng, a szivárványos pisztráng, a pataki szaibling és még néhány halféle.
A pisztrángban csak a gerincen levő szálkák vannak, amiről szépen két mozdulattal le lehet fejteni a húst, úgy hogy a pisztráng teljes csontváza egyben marad. Persze, ha a szakember jól megirdalja, mert úgy tudja az minden halra érvényes, akkor a felaprított szálkát nehéz kiszedni. A pisztráng irdalását, csakis a sütés végett, mindig úgy kell elvégezni, hogy csak a bőrt és a húst fél mélységbe vágja, de semmi esetre sem vágja el a szálkákat, vagyis a bordákkal - szálkákkal egy irányban (srégen hátra fele lefele 75°).
A pisztráng nem olyan szálkás hal, nincs benne sok. Így nem muszáj beirdalni.
Persze, hogy nem muszáj, csak praktikus. Sokan le sem pikkelyezik.
Túl vagyok néhány pisztrángon, (bár nem vagyok tőle elájulva, egy jó sült keszegért bármikor elcserélném), nekem irdalva ízlik. Ekkor ugyanis a szálkák (amik nem keverendők össze a borda csontokkal, azokat filézéssel távolítjuk el) megszűnnek létezni.
Ezenkívül szeretnék azzal a hallal találkozni amelyik 10-15 perc alatt nem sül át megfelelő sütési módszert alkalmazva.
Persze ez csak egy vélemény, a kérdező úgy süti ahogy jól esik neki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!