Hogyan szeressem meg a fozest? Utalok fozni.
Pedig szeretnem a csaladomnak finom illatokkal teli meleg otthont teremteni, de olyan nyugos az egesz es olyan bena vagyok.
33/N
De hogy-hogy béna vagy? Nem hiszem azt! Mi nem sikerült eddig? Valami egyszerűvel kezdd, amit szeretsz is.
Én is már csomó mindent elrontottam, de ez nem szabad, hogy az ember kedvét elvegye.
Kezdd olyannal, amit nem lehet elrontani, hogy legyen sikerélményed, és legyen előtted egy kép, amikor azt látod, hogy a kiscsaládod mind a 10 ujját megnyalja a fincsi ebéd-vacsi után.
Egyszerű dolgokkal, pl. brassói, vagy egyszerű pörköltek, esetleg tepsiben sült csirke, egyéb húsok, körberakva krumplival.
Tésztafélék öntettel, vagy túró-tejföl, esetleg reszelt sajt-tejföl hasonlók. Nem hiszem, hogy ilyeneket sem tudsz, márpedig ha ezeket már tudod, akkor tulajdonképpen nem vagy béna, csak bátortalan, és túlzottan maximalista saját magaddal szemben.
Nehogy azt hidd, hogy őseid úgy jöttek a világra, hogy már tudtak sütni főzni.
Persze van néhány titka: akarás, kedv, hit, és rengeteg gyakorlás. Ha ezek vannak, a siker is vele jár.
Jaj, pedig a főzés isteni dolog. Pláne, ha a szeretteid úgy állnak fel az asztaltól, hogy na, ez finom volt!
Persze az eredményes főzéshez a kedven kívül idő is kell, pénz is kell, jó recept is kell, amiben azt is leírják, hogy merre kavard, mi fog történni, mire vigyázz.
Ilyen a fozniakarok.hu - bár most ez megszűnőben van de itt kimondottan olyan recepteket adnak közre, ami a kezdőket vezeti, némelyik videós recept.
És a gyakorlat teszi a mestert. Idővel rájössz, hogy a főzésben vannak alaptevékenységek: rántás, habarás, stb. csak az anyag variálódik. Én is azt mondtam anyukámnak, na én nem fogok főzni. 30 percig háborogtam,hogy nem főzök gyümölcslevest a férjemnek, anyukám azt mondta, na akkor megcsinálom én. És 10 perc alatt összerittyentette. Na, akkor elszégyelltem magam.
Most már bújom a recepteket az interneten, és mindig sikerül valami érdekeset találni - majd bezsebelni a dicséretet. Persze szeretnek enni:) Nincs rosszabb, mint főzni rossz evő, válogatós bagázsnak.
Most hol tartol a főzés-tudományban? Miket szoktál, miket tudsz sütni-főzni, és mit szeretnél megtanulni?
Ha tudunk, segítünk, kérdezz nyugodtan!
Második, és harmadik válaszoló a szívemből szólt, különösen osztom a "válogatós bagázsra" vonatkozó megjegyzést.
Magam is szeretek jókat enni, de ha az általam készített ételt akár a családom, akár a baráti köröm elégedett szuszogással fogyasztja, tisztára törli a tányért, minden munkáért kárpótol. (más kérdés, hogy maga a főzés menete is szórakoztat)
Tehát kedves Kérdező, türelemmel, lélekkel, és kellő alázattal. Az eredmény nem marad el.
Konkrét kérdés akár ide, akár privátban!!
Koszonom a biztatast! Evek ota fozok, mindent megcsinalok. Van, mikor egesz jokat csinalok. De sose voltam nagy evo, nem erdekel az eves, csak azert eszek, hogy elmuljon az ehsegem. Ferjem ugyanez. Lanyom annyit eszik, mint egy kismadar. Van, hogy megfozok, aztan 3-4 nap utan, ugy ahogy beraktam a hutobe, megy ki a kukaba. Ugy erzem fozes helyett ezer mas dolgot szivesebben csinalnek, ami ugyanugy a csaladomat szolgalja.
De azert nem adom fel, megyek sutok egy kis sutit :)
2-ik vagyok!
Akkor azt mondom nektek, hogy ütemezzétek be, hogy vasárnap, és kb. szerda vagy csütörtök este főztök. Ezek szerint annyit biztosan készítetek, hogy minimum 2-3 napig kitart, vagy legalábbis kevés módosítással, vagy valami kis pótlással könnyű belőlük valamit készíteni.
Pl vasárnap készítel pörköltet nokedlivel. A pörköltből főzz annyit, hogy a fagyóba tudj belőle elrakni, pár hét múlva jó lesz előszedni.
A nokedliből kavarj, főzz annyit, hogy amikor a pörkölt elfogyott, akkor abból még maradjon egy vacsira tojásos-nokedlinek.
Ha vasárnap valami sült van hagymás törtkrumplival, a törkrumpliból készíts annyit, hogy még legyen egy vacsora krumplis-tészta. Akkor már csak a tésztát kell kifőznöd.
A sült husit is lehet fagyasztani, ha abból is teszel el, később megspóroltál egy főzést.
Ha pörkölt-maradék, akkor abból tudsz gulyáslevest készíteni.
Ha mindig előre kitalálod, hogy amit főzöl, annak a maradékából mit fogsz tudni variálni, akkor lehet, hogy nagyobb keletje lesz, jobb kedvvel, nagyobb étvággyal ültök mellé, mert nem lesz olyan érzésetek, hogy napokig ugyanazt a maradékot eszitek.
Nincs gond a főzési tudományoddal, inkább az, hogy a család étkezési szokásai nem hatnak rád ösztönzőleg.
Ne egyszerre főzz sokfélét, hanem kicsit sűrűbben, 1-2 félét, legyen változatosabb a kínálatod.
Ki fog ez alakulni, ne keseredj el, majd jó lesz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!