Tudnátok olcsó recepteket írni?
Paprikáskrumpli, krumplistészta, főzelékek tömkelege, kis lecsókolbásszal, kevés daráthúsból, sok rizzsel paradicsomos húsgombóc, de rakott zöldségek is készíthetők.
sok tésztát , rizst kell használni, azok viszonylag olcsók és laktatóak.
a bab, lencse, sárgaborsó sem túl drága, ezekből is príma egytálételek varázsolhatóak, akár egy kis ,a már említett lecsókolbásszal, de bundáskenyérrel,sült hagymakarikákkal nagyon finomak is.
tojáspörkölt, zöldségpörköltek, rizzsel, tésztával, nokedlivel.
a savanyúkáposzta is nagyon finom kevés hússal is jó egy káposztát-babos egytál.
krumplis eledel is van jó pár, ami szóba jöhet. pl tepsiskrumpli, amit héjában megfőzve csak zsírozott tepsibe kell karikázni, rá maradék felvágott, kis füstölt kolbász, vagy akármi, lényeg rá egy sor karikára vágott hagyma. krumplikarikal lezárni és sűrű palacsintatésztával leönteni. pirosra sülve, egy kis savanyúsággal mennyei tud lenni.
Hétvégén rakott krumpli lesz, volt már a hét elején paraszt-tarhonya, de fincsi a paprikás-krumpli is.
Lehet rántott kelkáposzta, vagy akármilyen tökfélét kiránthatsz, hagymás törtkrumplival, készíthetsz tojásos nokedlit.
Szoktam krumpli-fasírtot, vagy ugyanazt főtt rizsből.
A krumpli-fasírt tésztájából egyébként lehet készíteni prézlis-núdlit, vagy megsütöd krumplis lángosnak. Ha ugyanabból a tésztából apró kis golyókat formázol és egy kicsi rántott leves-alapba (zöldség, fokhagyma, babérlevél) belefőzöd, kész a gölödi-leves is.
Legolcsóbb a sertés-máj, abból lehet rántani, ill. resztelt májnak is kiadós. Olcsó még a baromfi csontosa: far-hát-nyak-szárny = ezekből pörkölt pirított tarhonyával, de imádom ezzel a rizses-húst.
Pulyka-nyakat veszel, abból a húsos-káposztát szoktam főzni!
A tescóban most 3 napig 200 ft a fagyos félkilós csirkemáj.
reszeteltmájnak vagy csak hagymás zsíron megsütve is nagyon finom. lehet rizs, tészta, krumpliköret mellé.
de a hagymán megsütött májat ledarálva, pár keménytojással, fűszerekkel, kis mustárral, kevés tejföllel, pástétomnak is el lehet készíteni, sokkal finomabb, mint bármilyen felvágott.
palacsintéba töltve, panírozva, kisütve, egy kis körettel,savanyúsággal pedig egy ünnepi menüvel is felér.
Én vegetáriánus vagyok, írok egy-két hétköznapi, laktató, normális és olcsó receptet. Természetesen ízlés szerint mindet fel lehet dobni hússal is :) Linkelek egy-két képet is, mert én mindig attól kapok kedvet a sütés-főzéshez! :)
Tejszínes-gombás tészta (kb. 600 ft)
[link] , bár én borssal és szerecsendióval fűszerezem, és üveges hagymára teszem fel a gombát :)
Krumplifőzelék (imádom, az egyetlen főzelék, amit megeszek:)
Gombás-paradicsomos krumpli
Póré/Fokhagymakrémleves (na ez kb. 200 ftból megvan és 3 napra elég, pirítóssal és sajttal isteni)
Egyéb laktató krémlevesek: gombakrémleves, zellerkrémleves, brokkolikrémleves
Rakott brokkoli (ez is kb 500 ft és 3 napra elég)
- én ezt rizsből, tejszínből, hagymából, puhára főzött brokkoliból készítem, de nyugodtan lehet bele csirkemell vagy sonka csíkokat rakni:)
2x sütött töltött krumpli:
-sütőben max. lángon puhított krumplit (kb. 1-1.5 óra) kivesszük, a belsejét kivájjuk csónakra, a belsejét összeturmixoljuk tejföllel, fűszerekkel, visszatöltjük a krumpliba, a tetejét meghintjük sajttal. Tálaláskor én pirított gombával és friss metélőhagymával megszórva szoktam, de lehet pirított szalonna is (húsevőknek úgy szoktam:)
Chilis bab (na ehhez csak konzerv bab, kukorica meg paradicsomszósz és hagyma kell,, úgyhogy ez igazán egyszerű, olcsó, és még milyen laktató!:)
Ratatouille, avagy francia lecsó: padlizsánból, cukkíniből és paradicsomból ez is megvan 500 ft-ból egy nagy tállal :)
Töltött hagyma, gomba, paradicsom (csak vájd ki a belét és töltsd meg sajttal, tejszínnel, tört főtt tojással, zöldséggel, túróval, hússal, stb.:)
Sajtos tészta pirított hagymával
- ehhez nokedlit szaggatok, kifőzöm, lecsepegtetem, majd egy zárható tálban lerakok 1 sor nokedlit, megszórom sajttal, megint egy sor nokedli, sajt, nokedli. Lezárom, úgy hagyom 5 percig, és összeforgatom (a sajt kellemesen megolvad, ez a funkciója). Közben egy serpenyőben vajon megpirítok egy fél fej hagymát, nem túl apróra vágva. Amikor már barna, akkor veszem le, és a vajas hagymát a tetejére csöpögtetem. Isteni és nagyon olcsó :)
ma ez lesz nálunk ebédre, megyek is nekiállok :)
5-ös vagyok!
Most még a zöldségfélékből készített pörköltek is olcsók: karfiol-pörkölt, tök-pörkölt, ha kapsz még, akkor a zöldbabból is fincsi pörkölt lehet.
Ezeket viszont nemcsak körettel tálalhatod, hanem kifőzött tésztákkal, vagy hasonlókkal összerakod, tejföllel leöntöd, ha van reszelt sajttal megszórod és a sütőben összesütöd! Tökéletes egytál-ételek!!!
De készíthetsz hamis-vadas-mártást is egy kis kifőzött tészta tetejére (azért hamis, mert a husi helyett csak húsleves-kockát teszel bele!)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!