Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Cukrászpiskóta otthon?

Cukrászpiskóta otthon?

Figyelt kérdés
Egy darabig cukrásznak tanultam,de aztán félbemaradt viszont nagyon rég csináltam már rendes cukrász piskótát valaki meg tudná mondani a receptet? (jilk nem hátrány)
2012. nov. 15. 20:00
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Az eredeti cukrász piskóta receptje:

• 1 egész tojás

• 20-25 gramm liszt (annak függvényében, hogy milyen szilárd piskótát szeretnél pl. tekercs készítéséhez elég a 20 gramm)

• 20 gramm kristálycukor


Válaszd szét a tojásokat. A sárgáját keverd habosra a cukor 1/3-val. Ez nem csupán összekeverést takar: addig verd, amíg a tojás szinte kifehéredik, és maradandó mintákat tudsz verni a masszába.


A tojásfehérjét kezdd habbá verni, és amikor már nagyjából jó, fokozatosan add hozzá a maradék kristálycukrot, és így folytasd a habverést. A legegyszerűbb módja annak, hogy ellenőrizd, hogy megfelelő állagú-e már, az, ha az edényt felfordítva a fejed fölé mered tenni. Ne verd túl a habot, ne hagyd, hogy ikrás legyen, különben a piskótád darabos lesz!


A fehérjét tedd a kihabosított sárgájára, néhányszor forgasd át, majd fokozatosan szitáld hozzá a lisztet, és eközben egy fakanállal köröző mozdulatokkal keverd homogénre a masszát úgy, hogy ne törd össze a habot. Ne kevergesd túl sokáig, mert cukrászati kifejezéssel élve „lekevered a piskótát”. Ez annyit tesz, hogy a masszába vert levegőt kiereszted, ezzel sütés után egy száraz kekszet kapsz, és a homlokodat csapkodod mondván, hogy miért is nem tettem bele sütőport…


A kész masszát előzőleg sütőpapírral kibélelt tortakarikába vagy tepsibe öntve 160 fok körüli enyhén gőzös sütőben süsd. A kész tészta állagát ellenőrizheted egy fogpiszkálóval vagy hústűvel: addig süsd, amíg az utóbbiak valamelyikét beleszúrva egyáltalán nem marad rajta massza.


A kész piskótát vágd ki a karikából vagy sütőpapírral együtt vedd ki a tepsiből, és fordítsd fejjel lefelé. Hogy megmaradjon a tészta szivacsos szerkezete, hagyd, hogy így hűljön ki.

Kihűlés után húzd le óvatosan a sütőpapírt, és voilá, szebb és jobb a tésztád mint bármelyik cukrászé…

2012. nov. 15. 20:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 anonim ***** válasza:
44%
miben különbözik a cukrászpiskóta a sima piskótától?
2012. nov. 15. 21:34
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!