Cukrászpiskóta otthon?
Az eredeti cukrász piskóta receptje:
• 1 egész tojás
• 20-25 gramm liszt (annak függvényében, hogy milyen szilárd piskótát szeretnél pl. tekercs készítéséhez elég a 20 gramm)
• 20 gramm kristálycukor
Válaszd szét a tojásokat. A sárgáját keverd habosra a cukor 1/3-val. Ez nem csupán összekeverést takar: addig verd, amíg a tojás szinte kifehéredik, és maradandó mintákat tudsz verni a masszába.
A tojásfehérjét kezdd habbá verni, és amikor már nagyjából jó, fokozatosan add hozzá a maradék kristálycukrot, és így folytasd a habverést. A legegyszerűbb módja annak, hogy ellenőrizd, hogy megfelelő állagú-e már, az, ha az edényt felfordítva a fejed fölé mered tenni. Ne verd túl a habot, ne hagyd, hogy ikrás legyen, különben a piskótád darabos lesz!
A fehérjét tedd a kihabosított sárgájára, néhányszor forgasd át, majd fokozatosan szitáld hozzá a lisztet, és eközben egy fakanállal köröző mozdulatokkal keverd homogénre a masszát úgy, hogy ne törd össze a habot. Ne kevergesd túl sokáig, mert cukrászati kifejezéssel élve „lekevered a piskótát”. Ez annyit tesz, hogy a masszába vert levegőt kiereszted, ezzel sütés után egy száraz kekszet kapsz, és a homlokodat csapkodod mondván, hogy miért is nem tettem bele sütőport…
A kész masszát előzőleg sütőpapírral kibélelt tortakarikába vagy tepsibe öntve 160 fok körüli enyhén gőzös sütőben süsd. A kész tészta állagát ellenőrizheted egy fogpiszkálóval vagy hústűvel: addig süsd, amíg az utóbbiak valamelyikét beleszúrva egyáltalán nem marad rajta massza.
A kész piskótát vágd ki a karikából vagy sütőpapírral együtt vedd ki a tepsiből, és fordítsd fejjel lefelé. Hogy megmaradjon a tészta szivacsos szerkezete, hagyd, hogy így hűljön ki.
Kihűlés után húzd le óvatosan a sütőpapírt, és voilá, szebb és jobb a tésztád mint bármelyik cukrászé…
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!