Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Jégsalátábol miket lehet...

Jégsalátábol miket lehet csinalni? Sos, nagyon fontos, bovebben lent!

Figyelt kérdés
van itthon 5 fej,de mit csinaljak vele? meg nem ettem soha,ferjem hozott
2012. nov. 6. 20:40
 1/9 anonim ***** válasza:
2012. nov. 6. 20:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim válasza:
Gyros mellé tökéletes :)
2012. nov. 6. 20:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Őszintén szólva én a jégsalátát mindenbe beleteszem, amibe lehet: szendvics, húsos saláták (tálaláskor), hamburger, sima salátát is készítek belőle francia, illetve olasz szósszal, halsaláta alá a kenyérre, cézár saláta, sőt, csak úgy is szoktam rágcsálni, ha rám jön. Egy fej simán elfogy egy nap alatt, van, hogy több is.
2012. nov. 6. 21:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 A kérdező kommentje:
osszevagtam ket banannal egyutt:D raktam bele orolt sos mogyit+joghurtot
2012. nov. 7. 05:48
 5/9 A kérdező kommentje:

most meg tettem a rántottsajtos szenyoba

nyami*_*

2012. nov. 7. 16:26
 6/9 anonim ***** válasza:
Én egyszer vettem egy oriás fejet, és nem fogyott el. Csináltam belőle főzeléket krumplival, ugy mint a kelkáposztát.Nagyon finom lett. De lehet tök jellegü főzeléket is csinálni belőle- tejfölös-kaprosan.
2012. nov. 24. 08:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 A kérdező kommentje:
köszi!:)valaki nem tudja,hogy mi a kulonbseg a sima salata es a jegsalata kozott?
2012. nov. 24. 17:07
 8/9 anonim ***** válasza:

A salátalevelet általában díszítésként használhatjuk a konyhában, hidegtálakhoz, szendvicsekhez. Erre a célra a közönséges fejessaláta levele a legalkalmasabb. A fejessalátát érdemes még frissen felhasználni a díszítéshez, mert nem áll el sokáig, levelei hamar bebarnulnak.


A legnagyobb jelentőséggel bíró levélzöldségféle, melyet az egész világon fogyasztanak. A soklevelű fejes salátát Európában a görögök terjesztették el, de ők is már az egyiptomiaktól vették át. Nálunk a 17. század óta ismerik és fogyasztják. Számos fajtája létezik, hazánkban legismertebbek: a közönséges fejessaláta, vajfej, jégsaláta, lollo rosso.

Jelentős mennyiségű C-vitamin (40 mg 100 grammjában), emellett karotint, sok B-vitamint, meszet, foszfort, és vasat tartalmaz. Ízanyagai jó hatással vannak a gyomor működésére. Frissítő hatását a levelek ­citromsav-tartalma adja. Nem árt tudni, hogy az üvegházban vagy a fóliasátorban termelt fejes saláta vitamintartalma alatta marad a szabadföldiének.

Friss felhasználásra alkalmas leginkább, leszedve gyorsan romlik. A fejes salátát többnyire nyersen fogyasztjuk. Szendvicsekhez natúr, sültekhez és például a tojásos galuskához ecetesen kiváló. Levesnek nálunk ritkán készítik el, főzeléknek valamivel gyakrabban, a spenóthoz hasonlóan, fokhagymás ízesítéssel.

Ínyencek nem késsel vágják a salátába, hanem kézzel apróra tépkedik.

Fogyasztása Magyarországon meglehetősen idényszerű, a legnépszerűbb tavasszal és kora nyáron, márciustól júniusig tart, májusban tetőzik. Mostanában azonban szinte egész évben megtalálható a piacon.

A fejes saláta fehér színű tönkjét megszagolva következtethetünk az ízére: a kesernyés vagy édeskés illat keserű vagy édes ízre utal. A kemény levelű és világoszöld színű példányok gyakran ízetlenek.

Csak rövid ideig tárolható, erősen hajlamos a befülledésre.

Kiskertben, saját nevelésű salátából egyszerre több is teremhet, mint amennyit a család egyszerre el tud fogyasztani. Ilyenkor érdemes tudni, hogy akár télire is eltehetjük: a gondosan megmosott, megtisztított, frissen szedett salátafejeket lecsorgatjuk, üvegekbe tesszük, és felöntjük annyi ecetes sós vízzel, hogy jól ellepje. Kevés tartósítószert (pl.benzosavas nátriumot) is tehetünk bele, jó erősen lekötjük, és addig gőzöljük, amíg az üvegekben a víz gyöngyözni kezd.



A jégsaláta levelei ropogósabbak, mint a normál fejes salátának és szorosabban simulnak egymásra. Víztartalmuk nagy, ezért levelei nem fonnyadnak egykönnyen. Az íze kellemes, frissítő; a torzsa mellett enyhén kesernyés. Elnevezésére szolgáljon itt e helyen egy lehetséges magyarázat: hajdanán, Kalifornia napsütötte talaján, a jégsalátákat jégtömbök között szállították, hűtőkocsi nem lévén. Amerre csak elhaladt a szállító jármű így kiáltottak fel az emberek: " Itt jönnek a jéghegyek!".

A jégsalátát alig kell tisztítani, szinte azonnal konyhakész.

Főzve, párolva is fogyaszthatjuk.

2012. nov. 25. 08:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 A kérdező kommentje:
koszonom a reszletes választ,ment a zöld!
2012. nov. 25. 09:19

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!