Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Tojást feltörés előtt, ha...

Tojást feltörés előtt, ha főztök valamit megmossátok? És forró vízbe meg lehet mosni, vagy beindul a főzési folyamat, és az nem tesz jót?

Figyelt kérdés
2012. okt. 29. 14:34
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

Nem föltétlenül szükséges megmosni, viszint ha igen, mindig ugyanolyan hőmérsékletű vízzel kell, mint maga a tojás!

A hőmérséklet különbség ugyanis hőtáguláshoz, nyomásváltozáshoz vezet, ami akár azzal is járhat, hogy a tojáshéj pólusain keresztül, magába szívhatja a héj felületén lévő dolgokat (szar, szalmonella, hypo-s víz, stb) Szóval azonos hőmérséklet kell.

2012. okt. 29. 19:23
 12/18 anonim ***** válasza:
0%
felhasználás előtt meg kell mosni. és aki írta, hogy nem mossa, mert bevállalós, az nem bevállalós, hanem egyszerűen buta...a szaros tojást feltöröd, akkor a kezed is szennyeződik, és a felütött tojás is...
2012. okt. 29. 19:57
 13/18 anonim ***** válasza:
Hát én még szaros tojást nem láttam a dobozban.
2012. okt. 30. 03:30
 14/18 doboszoli ***** válasza:
94%

Értem én, hogy benzin, de mi hajtja?D)

Most elvitatkozhatnánk arról, hogy a tojás héjának tökéletes fertőtlenítése milyen hatóanyaggal, milyen töménységben és hőfokon, mennyi időt vesz igénybe, meg, hogy a vizes lemosásnál megsérül a héj természetes védőrétege, ezen kívül jól szétkened rajta a szemmel nem látható kórokozókat, így az egész felszíne egységesen, tökéletesen fertőzött lesz, de nem tesszük...

Aki akarja mossa, én mint buta, nem mosom.

2012. okt. 30. 05:12
 15/18 anonim ***** válasza:

Falun élő barátnőmék a kinti tyúkjaik tojásait sem mossák meg, max áttörlik, ha kakás lett. Érdekes módon, még a nyudgíjas nagymamának sincs ebből baja, akinek nyilván gyengébb az immunrendszere.

Akkor a bolti, agyonfertőtlenítettet minek mosnám meg?

Komolyan, ha ez így megy tovább unokáink már hozzá se fognak nyúlni egy marék földhöz? Azt is előtte megmossák? Tiszta ruhákat is használat előtt kigőzölik, hátha a szekrényben bacisak lettek?

2012. okt. 30. 10:05
 16/18 A kérdező kommentje:
:) Időközben utánnaolvastam, és legtöbben jól írttok, csak nedves ruhával át kell törölni, vagy langyos vízzel mosni. De főzésnél, sütésnél elpusztul minden baci azt írja, úgyhogy elvileg aki nem csinál semmit az sem baj.
2012. okt. 30. 14:20
 17/18 anonim válasza:
56%
Én a héjával együtt eszem meg nyersen, és ha még egy kis szar is van rajta, az már csak hab a tortán.
2012. okt. 30. 23:12
 18/18 anonim ***** válasza:
Én vízzel megmosom és kész.
2012. nov. 3. 00:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!