Tojást feltörés előtt, ha főztök valamit megmossátok? És forró vízbe meg lehet mosni, vagy beindul a főzési folyamat, és az nem tesz jót?
Nem föltétlenül szükséges megmosni, viszint ha igen, mindig ugyanolyan hőmérsékletű vízzel kell, mint maga a tojás!
A hőmérséklet különbség ugyanis hőtáguláshoz, nyomásváltozáshoz vezet, ami akár azzal is járhat, hogy a tojáshéj pólusain keresztül, magába szívhatja a héj felületén lévő dolgokat (szar, szalmonella, hypo-s víz, stb) Szóval azonos hőmérséklet kell.
Értem én, hogy benzin, de mi hajtja?D)
Most elvitatkozhatnánk arról, hogy a tojás héjának tökéletes fertőtlenítése milyen hatóanyaggal, milyen töménységben és hőfokon, mennyi időt vesz igénybe, meg, hogy a vizes lemosásnál megsérül a héj természetes védőrétege, ezen kívül jól szétkened rajta a szemmel nem látható kórokozókat, így az egész felszíne egységesen, tökéletesen fertőzött lesz, de nem tesszük...
Aki akarja mossa, én mint buta, nem mosom.
Falun élő barátnőmék a kinti tyúkjaik tojásait sem mossák meg, max áttörlik, ha kakás lett. Érdekes módon, még a nyudgíjas nagymamának sincs ebből baja, akinek nyilván gyengébb az immunrendszere.
Akkor a bolti, agyonfertőtlenítettet minek mosnám meg?
Komolyan, ha ez így megy tovább unokáink már hozzá se fognak nyúlni egy marék földhöz? Azt is előtte megmossák? Tiszta ruhákat is használat előtt kigőzölik, hátha a szekrényben bacisak lettek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!