Kenyérsütőgépben hogyan érhetem el, hogy ne horpadjon be a kenyér teteje?
A kelés fázisában szép kerek a teteje, utána parabolában visszaesik. Graham lisztből sütök. Mit adjak hozzá, hogy szép kerek maradjon?
Recept:
500g graham liszt
2,9deci víz
fél deci tej vagy tejszín
evőkanál olaj
~15g élesztő
só
A kenyér egyébként finom, ez csak esztétikai gond. Bár tény, hogy lehetne porózusabb :)
Elvileg túl sok a folyadék vagy az élesztő :) [link]
Szerintem a tej/tejszín mennyiségét leszámíthatnád a vízből, de nem vagyok benne biztos. Az élesztő nem sok bele.
Nagyon sok a folyadék, 2,5 dl (összesen) bőven elég ennyi liszthez.
Élesztőből is elég az 1 dkg, viszont amit hiányolok belőle, az a cukor. Kb. 3 teáskanál kell. Ezzel táplálkozik az élesztő, ettől lesz szép lukacsos, buborékos a kenyered.
A legjobb receptem (több évi kísérletezés után- egykaros gép, legolcsóbb típus), szerintem próbáld ki:
3 dl víz
2 nagymérő olaj (=3 evőkanál)
1 kismérő kefír (vagy joghurt)=1 teáskanál
1 kismérő cukor = 1 teáskanál
200 g rétesliszt
250 g finomliszt
2 kismérő só (=2 teáskanál)
1,5 kismérő(=2 kiskanál) szárított élesztő vagy 1,2 dkg friss élesztő (1/4 csom.)
Normál, 70 dkg-os program, csipogáskor mehetnek bele magok is.
Próbáld ki, 70 dkg-os kenyér lesz belőle, ha graham lisztesre szeretnéd, a finomlisztből 10 dkg legyen a grahamliszt, több ne. Ez a legtökéletesebb kenyér, 3-4 napig is jó és nem morzsálódik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!